ГоловнаCуспільство

Як у Дніпрі борються з незаконними забудовами, самовільним фарбуванням фасадів, заволодінням землею

У Дніпрі наводять лад на територіях загального користування: демонтують самочинно побудовані споруди, а також виписують адміністративні протоколи на тих, хто фарбує фасади будівель з порушеннями. Торік у місті демонтовано 267 незаконних споруд, серед них гаражі, огорожі, навіси, шлагбауми, вхідні сходи тощо. А з початку 2021-го прибрали вже 211 таких самочинно встановлених об’єктів. Про це повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради. 

«Інспектори працюють у різних районах міста, виявляють незаконно встановлені споруди, прибудови тощо. Інспектуємо також і за зверненнями чи скаргами від містян. Окрім того, інспектори звертають увагу і на самовільне фарбування фасадів, тобто у той колір, який відрізняється від основного. Спочатку проводимо роз’яснювальну роботу, приписом попереджаємо про усунення тих чи інших порушень самостійно. Якщо цього не зроблено, виписуємо адміністративні протоколи, за якими накладаються штрафи, чи демонтуємо незаконні споруди», — розповів під час прямої телефонної лінії 15 вересня начальник інспекції з питань благоустрою Дніпровської міської ради Руслан Мороз.

Зі свого боку головний художник Дніпра Сергій Білопольський нагадав: 

«Заборонено змінювати як початковий вигляд, так і колір фасаду будівлі. Тобто, якщо ви вирішили оновити фасад, це не означає, що його можна пофарбувати у свій улюблений колір. Необхідно додержуватися того кольору, який був від початку. Окрім того, заборонено фарбувати фасад фрагментами в інший колір».

Водночас у мусті контролюють землекористування, дотримання земельного законодавства.

За словами начальника відділу інформації та моніторингу земель, земельного управління департаменту по роботі з активами міськради Володимира Маслюка, найчастіші порушення – самовільне зайняття земельної ділянки, використання ділянки без дозвільних документів на будівництво, оренду чи після закінчення строку дії договору. Тобто користувач має заздалегідь звернутись до міської ради для продовження відносин з орендарем. Також часто фіксують нецільове використання земельної ділянки.

«Комісія з визначення розміру збитків, заподіяних міській раді, розглядає матеріали перевірок. З початку року до міського бюджету надійшло понад 2,6 млн грн відповідних коштів», — додав Володимир Маслюк.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook