ГоловнаCуспільство

Як не замерзнути, заощаджуючи на теплі

Зима близько. А отже, рахунки за опалення — теж. Якщо цифри у рахунках за тепло роблять вам боляче і розглядаєте ви їх, сидячи під ковдрою, слід переглянути енергоефективність вашого житла.

"Рубрика" дізналася, як почати економити на опаленні і не замерзнути, чому газ кращий, ніж ми здогадуємося, і як дати раду потребі вибрати газове обладнання тим, хто на ньому не знається.

У тонкощах енергоефективності розбиралися разом зі 104.ua — українською компанією, яка здійснює консультування споживачів природного газу, продаж та обслуговування газового обладнання.

А тепер подивімось у стелю, або як визначити енергоефективність житла

"Як правило, тепло з наших будинків виходить через системи вентиляції, світлові отвори (тобто, вікна), куди максимально передається тепло і виводиться назовні. Також це можуть бути перекриття, нещільні двері, неутеплені стіни, підлога і, звичайно ж, стеля!"

Це перше, що говорить Сергій Бєлоус, коли мова заходить про енергоефективність будинку. Експерт вже два роки керує відділом сервісу 104.ua.

Сергій пояснює — автономне опалення не просто тренд, а для частини клієнтів реальний шанс зробити помешкання комфортним, яка б температура не була за вікном. Проте все починається з оцінки наявної ситуації.

"Енергоефективність — це комплексна річ. Правильне обладнання і утеплений будинок. Тепловтрати завжди будуть, але ваше завдання — звести їх до мінімуму", — говорить експерт.

Отож, на що слід звернути уваги перед тим, як встановлювати або замінювати газове обладнання? Серед маркерів енергоефективності основними виступають такі:

  • якісні вікна, що утримують тепло;
  • щільне прилягання дверей;
  • утеплені перекриття, стіни, підлога і стеля;
  • вентиляційна система за принципом рекуперації.

Останній пункт Сергій Бєлоус пояснює детальніше:

"Для зменшення тепловтрат варто встановити рекуператор. Цей теплообмінник робить так, що тепло, яке виходить з приміщення, підігріває повітря, яке навпаки потрапляє всередину".

Витратившись на утеплення будинку чи квартири один раз, ви роками зможете заощаджувати на опаленні, при цьому маючи цілком комфортну температуру вдома.

Я сам(а)! Рішення для енергоефективності

Переконавшись у тому, що вдома дотримані всі принципи енергоефективного житла, треба повернутися до головного: самого опалення. Є два види опалення — централізоване й автономне. Якщо коротко, з першим ви залежите від держструктур, а з другим — виключно від власних інтересів. Це місцеві ради вирішують, коли розпочинати і закінчувати опалювальний сезон. Проте день, коли стане холодно чи навпаки тепло, може передувати обраній чиновниками даті. І це вже стає проблемою.

Через це все популярнішим стає рішення — автономне опалення. Таке рішення має ряд переваг, адже дозволяє заощаджувати на теплі та робить опалення енергоефективним:

  • Все просто: технології стрімко крокують газовою сферою, тому збудувати власну систему опалення легко, як і підключити газ — головне довірити справу професіоналам.
  • Ви можете самостійно обирати, коли вмикати чи вимикати опалення. Скажімо, ви вирішили перезимувати в теплих краях. З централізованим опаленням ви все одно будете платити за тепло, а автономне можете просто вимкнути до свого повернення.
  • Ви можете позбавити себе питання перебоїв подачі гарячої води. Котел, що встановлюється задля опалення будинку/квартири, працює також на підігрів води.
  • Ви можете зекономити. Як вже йшлося вище, з автономним опаленням ви вмикаєте його лише за потреби. До того ж, якщо ви обираєте газове автономне опалення, воно обійдеться дешевше.

Як перейти на автономне опалення?

Якщо ви мешкаєте у багатоквартирному будинку і хочете обрати індивідуальну систему опалення, майте на увазі, що відключити від централізованого опалення лише одну квартиру не вийде.Таке рішення має прийняти весь під'їзд або будинок.А закріпити його юридично — виконавчий комітет вашої місцевої ради. Чому так?

"Мережі центрального опалення проходять через всі поверхи. Навіть якщо ви хочете від нього відмовитися, через вашу квартиру транзитом проходять теплові мережі. Навряд сусіди захочуть опалювати вас безкоштовно. А без магістралей інша квартира не зможе отримувати тепло", — коментує Сергій Бєлоус.

Фахівець пояснює — разом з іншими мешканцями потрібно обрати новий спосіб опалення. Це може бути дахова або модульна котельня. Тоді починається юридичний етап.

Три юридичні кроки до автономного опалення:

  • домовтеся про все з іншими мешканцями свого під'їзду;
  • проведіть заміри енергоефективності будинку: зафіксуйте температуру у квартирах, перевірте, чи відбувається конденсація вологи (ви зрозумієте це за наявністю грибка);
  • подайте заяву разом з підписами мешканців до виконавчого комітету.

На засіданні виконком розгляне вашу заяву, якщо ухвалить рішення та погодить відмову від централізованого опалення - розпочнеться етап відключення. Тоді нарешті можна переходити до технічних робіт, які зазвичай тривають пів року.

Обираємо обладнання: як не помилитись серед "унікальних" пропозицій

Загалом газ має дві вагомі переваги — він дешевший та екологічніший, ніж електроенергія. Попри нестабільну ринкову ситуацію з газом, це все одно приблизно на 60% дешевше, ніж електрика. Логіка тут проста — електроенергія є второнним продуктом, задля отримання якого потрібно щось переробити. Натомість газ ми отримуємо одразу.

Якщо ви вирішили обрати газове обладнання, перш за все, маєте розуміти, що якщо принцип роботи більшості котлів однаковий, якість їх роботи залежить переважно від бренду, доброчесності постачальників та "нутрощів" самого котла.

Експерт пояснює — обирати варто котли, комплектуючі яких виготовлено перевіреними виробниками. Той же принцип варто застосовувати під час заміни старого обладнання. Про останнє потрібно згадати окремо:

"Будь-яке обладнання має свій експлуатаційний термін. Як правило, для газових котлів це 10-15 років. За європейським законодавством, переважно 10. Ми маємо споживачів, які досі користуються старим радянським обладнанням, але його коефіцієнт корисної дії вже дуже низький, що спричиняє величезні втрати тепла", — каже фахівець 104.ua

Аби виконати встановлення чи заміну газового обладнання, краще звернутися до професіоналів, аби вони допомогли знайти баланс між безпекою та естетикою у вашому інтер'єрі. Газопровід категорично заборонено замуровувати у стінах. Його можна сховати у кухонних меблях чи у ніші, закрити панелями, що вентилюються, проте до внутрішньої газової мережі і самого обладнання має бути вільний доступ для проведення ТО та на випадок виникнення можливих аварійних ситуацій.

Консультацію з цього приводу можна отримати безкоштовно у персональних менеджерів та фахівців сервісу 104.ua. Тут нададуть вичерпну консультацію, допомогу у плануванні підключення газу, супровід на всіх етапах та сертифіковану команду, що здійснить увесь спектр технічних робіт.

Окремо про гарантії й законність

Експерт наголошує на тому, що обладнання має бути сертифікованим, а встановлювати його мають професіонали, у яких є усі відповідні дозволи. По-перше, це питання безпеки, адже недотримання базових правил може призвести до витоків газу. По-друге, якщо займатимуться цим "аматори", ви ризикуєте втратити гарантію. По-третє, такі "майстри" доволі часто плутають мережі газові з водопостачанням. У результаті - у сусідів цілого під'їзду, або навіть кварталу - з лічильників та плит тече вода. А оплачувати заміну зіпсованого газового обладнання і газових мереж залитих водою, доводиться споживачеві, якій довірив роботи "майстру з оголошення".

"Кожен виробник газового обладнання вказує власні гарантійні умови. Необхідно правильно оформити гарантійний талон. Продавець зазначає дані про себе, ставить печатку, після чого це робить монтажна організація, яка повинна мати відкриті дозволи, дозвільні документи і ліцензії.Ще одна з умов гарантії — щорічне сервісне обслуговування", — розповідає Сергій Бєлоус.

Експерт наголошує: обирати варто енергоефективне обладнання необхідної потужності. Перше, на що потрібно звертати увагу під час підбору обладнання — це тип системи опалення: поверхнева, радіаторна або повітряна. Поверхнева — це тепла підлога, або тепла стіна. Радіаторна — це система радіаторів під вікнами. Повітряна система опалення — це спліт-система і фанкойли, які найчастіше встановлюють у комунально-побутових або промислових приміщеннях.

На підбір обладнання впливають також матеріали, з яких побудовано газові мережі.

Обираючи сертифіковане газове обладнання, зверніть увагу на його "внутрішній світ" — тобто, комплектуючі.

Цьогоріч компанія 104.ua вивела на ринок власну торгову марку газового обладнання. Зокрема у вересні надійшов у продаж перший котел 104.ua Model T, на який бренд дає п'ятирічну гарантію, при загальному терміні експлуатації котла 10 років — за європейським стандартом. У 104.ua кажуть — переконані у його надійності і готові ділитися впевненістю зі своїми клієнтами. Також наголошують на тому, що при заміні старого кола на 104.ua Model T, споживачі зможуть заощадити до 40% газу, звичайно, за умови дотримання всіх заходів енергоефективності. Окрім того, Model T є дуже компактним, тому легко підійде для квартир, площею від 35 м². Незважаючи на свій невеликий розмір, котел є надзвичайно потужним у своєму класі, тому легко обігіріє площу до 240 м².

Та яким би якісним не був котел, з часом він зношується. Щоб запобігти цьому, потрібно не ігнорувати щорічне технічне обслуговування.

8 500 і жодного головного болю

Сергій Бєлоус розповідає про послугу 104.ua: звернувшись у 104.ua клієнтський простір, або замовивши послугу на market.104.ua ви можете отримати комплексну послугу заміни газового обладнання "8 500".

Вона передбачає, що встановленням вашого нового обладнання повністю займуться фахівці сервісу. У вартість, що вже вказана у назві послуги, входить все: не тільки проєктні роботи та демонтаж і монтаж обладнання, а й усі необхідні комплектуючі.

Матеріал створено за підтримки 104.ua

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook