ГоловнаCуспільство

Евакуація музейних експонатів: «Варта Дніпра» допомогла повернути до міста предмети з колекції історичного музею ім. Д. І. Яворницького

До Дніпра з Харкова повернулися експонати з колекції історичного музею ім. Д. І. Яворницького. Це археологічні горщики lll тис. до н. е. та зразки столового посуду ХІХ ст. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Дніпровської міської ради.

«У зв’язку з воєнним станом та загостренням ситуації у Харківській області та, власне, в обласному центрі колеги попросили вивезти з Харкова експонати з колекції нашого музею, що тимчасово там перебували в одному з закладів культури», — сказав представник Дніпропетровського історичного музею ім. Д. І. Яворницького. 

За його словами, їхати у прифронтовий Харків без охорони не лише небезпечно, а й не рекомендовано за інструкцією: «Охорона під час транспортування музейних предметів необхідна і в мирний час, а у воєнний – тим паче. Тому музей вирішив попросити супровід у «Варти Дніпра»»

Безпековий супровід було покладено на добровольців 2-ї роти «Варти Дніпра». 

«Бійці були добре вмотивовані. Це наше культурне та історичне надбання і відповідно всі розуміли чим ризикуємо, що ми можемо втратити», — підкреслив Олександр Старік, доброволець 2-ї роти «Варти Дніпра». 

Під час війни ці музейні предмети зберігатимуться у безпечному місці. А після перемоги України вони будуть представлені в експозиції та на виставках музею.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook