ГоловнаCуспільство

Навчають українській усіх бажаючих: в обласній бібліотеці для молоді влаштували розмовний клуб (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Дніпропетровській обласній бібліотеці для молоді ім. М. Свєтлова проводять заняття для бажаючих підтягнути українську. Зустрічі – у форматі розмовного клубу. З початку війни вже було декілька мовних «засідань». Як проходило одне з них – у фоторепортажі.

Опановують солов’їну раз на тиждень невеликими групами

Спочатку – знайомство

Далі обирають тему, невимушено спілкуються. Попутно розбирають щось із граматики. Наприклад, звертання або наголоси. На останньому занятті повторювали написання імен та по-батькові

«Клуб ми започаткували ще декілька років тому. Але нині, коли розпочалася повномасштабна війна, він отримав нове дихання. У людей виник супротив проти мови агресора. І зросло бажання говорити рідною мовою», – зазначила директорка обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова Ольга Матюхіна.

Керує клубом письменниця, кандидатка філологічних наук Ірина Пасько. Каже, проєкт волонтерський. Запрошує усіх охочих. Вік, стать, рівень володіння рідною мовою значення не мають

А ще можна не переживати, що поставлять оцінку або викличуть до дошки

Тим, хто вирішив вивчити українську, філологиня радить просто не боятися

«Починати краще поступово. Виділяти окремі години в родині для спілкування українською. Відповідати рідною мовою у громадських місцях. А ще дивитися українські фільми, слухати українську музику, читати українські книжки», – відкрила декілька секретів Ірина Пасько

Окрім мешканців Дніпропетровщини приходять і переселенці. Найчастіше з Донеччини і Луганщини.

«Я з Маріуполя. Побачила оголошення, вирішила сюди завітати. Ще не вивчила добре українську, та усе розумію. Росія забрала у мене все, але рідну мову я ворогу не віддам», – сказала учасниця клубу Тетяна.

Студентка-першокурсниця Кароліна Шмалько прийшла до бібліотеки по книжку і дізналася про мовний клуб. Вирішила долучитися.

«Зацікавило живе спілкування. А ще можливість вдосконалити свою українську. Зізнаюся, найскладніше даються наголоси», – розповіла Кароліна.

Дізнатися розклад занять у розмовному клубі можна на Фейсбук-сторінці бібліотеки.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook