ГоловнаCуспільство

У житловий будинок, в який 14 січня влучила ракета, повертають воду, тепло та світло

17 січня у Дніпрі офіційно завершились пошуково-рятувальні роботи на місці зруйнованого будинку, куди влучила ракета російських терористів. Наразі за дорученням міського голови Бориса Філатова у 14 підʼїздів повернули електро- та теплопостачання, у 13 підʼїздів – воду, а також запустили 13 ліфтів. Щодо газу, то його планують відновити за кілька днів. Про це йдеться у повідомленні Дніпровської міської ради.

Комунальники Дніпра виявили близько півтори тисячі пошкоджених вікон у 14 підʼїздах, ще пів тисячі – у прилеглих будинках. 

«Наразі комунальники вже закрили віконні отвори плівкою та щитами OSB, після чого зробили заміри, аби замовити металопластикові вікна. Такі роботи вже завершені у 14 під’їздах, проте, на жаль, не в усі квартири у нас був доступ, тому деякі вікна все ще «порожні». Як тільки ми матимемо змогу зайти у приміщення, то закінчимо і з ними. Нині вже замовили 2 500 квадратних метрів вікон. Терміну встановлення поки немає, адже все залежить від заводу-виробника», – зазначив заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко. 

Також він подякував всім комунальникам, які кілька діб розбирали завали.

Станом на 18 січня внаслідок терористичного акту Росії було повністю зруйновано 72 квартири, ще 236 не підлягають відновленню. Але ця цифра не точна, адже сьогодні експерти розпочали інструментальний огляд будинку. Цей огляд триватиме мінімум два тижні. Крім цього, наразі комунальники на полігонах міста розбирають всі вивезені з місця трагедії речі та серед них намагаються знайти рештки безвісти зниклих людей. Усі виявлені частини тіл документуються та передаються на судову-медичну експертизу, аби виявити ДНК загиблих. Результати аналізів будуть мінімум за три тижні. Загалом станом на 12:00 середи виявлено 45 загиблих, з яких вдалось встановити особу 28. Внаслідок трагедії вважаються безвісти зниклими 17 людей, 12 тіл загиблих ще нерозпізнані.

«На жаль, я вимушений сказати, що, мабуть, не вдасться знайти всіх загиблих, бо в районі ураження 3 та 4 поверхів було сильне температурне розширення», – додав Михайло Лисенко.

Серед 236 квартир, які не підлягають відновленню, і оселя пана Андрія. Самого чоловіка у момент вибуху не було вдома: «Після роботи я домовився зустрітись із товаришем. Якби одразу поїхав з роботи додому, то навіть не уявляю, що б зі мною було. Моя квартира наразі напівзруйнована, в ній перебував лише мій чотирилапий друг. Наразі чекаємо як тут проведуть всі необхідні роботи, аби зайти у квартиру та хоча б забрати документи. Але якщо документи будуть у поганому стані, то влада міста пообіцяла допомогти відновити, тож заздалегідь дякуємо за допомогу».

У мерії Дніпра нагадують: постраждалі можуть звернутись до адміністрації Соборного району, де, зокрема, розгорнуто штаб допомоги (площа Шевченка, 7, тел.: 068 557 34 19). Там допоможуть відновити паспорт, отримати свідоцтво про смерть, оформити документи на отримання матеріальної допомоги (на лікування, поховання та відновлення зруйнованого або пошкодженого житла).

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook