ГоловнаCуспільство

Начальник Регіонального сервісного центру МВС в Дніпропетровській області повідомив про відновлення онлайн-замовлення індивідуальних номерних знаків

Начальник Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області Вячеслав Білявський розповів ІА «Мост Дніпро» про відновлення онлайн-послуги замовлення індивідуальних номерних знаків та роз’яснив, які існують типи номерних знаків в Україні та чим вони відрізняються.

Вячеслав Білявський повідомив, що замовлення індивідуального номерного знака тепер можна здійснити онлайн через Електронний кабінет водія у кілька кліків, функціонал дозволяє перевірити, чи вільна комбінація, оформити замовлення і одразу оплатити. 

«При замовленні індивідуальних номерних знаків онлайн вартість не змінються, змінюється лише зручність процедури їх замовлення. Якщо раніше для замовлення індивідуального номерного знака людина зверталась до будь-якого зручного сервісного центру МВС офлайн, потім заявку розглядав Головний сервісний центр МВС, а отримати такі номерні знаки можна було лише в місті Києві, що не завжди було зручно, то тепер можна отримати цю послугу онлайн. І найголовніше — отримати свої унікальні номерні знаки можна також за допомогою «Нової Пошти», — розповів начальник Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області.

Відновлення послуги чекали автовласники, які хочуть вирізнятись унікальними номерними знаками на дорогах України. Тривалість виготовлення комплекту індивідуальних номерних знаків заводом виробником — до 30 днів з дня відправлення макета на виробництво. Тому отримання індивідуальних номерних знаків автовласником може відбутись орієнтовно через місяць після замовлення.

Після отримання комплекту індивідуальних номерних знаків обов’язково проводиться перереєстрація транспортного засобу, самовільне виготовлення та закріплення номерного знака не допускається.

«Індивідуальні номерні знаки є додатком до знаків державної реєстрації. Інформація про такі індивідуальні номерні знаки вноситься у розділі «Особливі відмітки» у свідоцтві про реєстрацію транспортних засобів. Такими індивідуальними номерними знаками дозволено користуватись лише на території України. Напис на індивідуальних номерних знаках для автомобілів може містити від трьох до восьми символів — від трьох до восьми літер чи від трьох до семи літер і цифр. Напис на індивідуальних номерних знаках для мотоциклів може містити від трьох до шести символів — від двох до п’яти літер і цифр. Літер у написі на індивідуальних номерних знаках має бути не менше ніж дві», — пояснив Вячеслав Білявський.

Спікер пояснив, які види і типи номерних знаків існують в Україні та які можуть бути закріплені за транспортним засобом під час реєстрації, адже іноді автовласники плутаються який державний знак на свій транспортний засіб вони бажають закріпити, не всі орієнтуються у видах номерних знаків, які дозволено використовувати в Україні.

Зразки номерних знаків затверджені Наказом МВС № 166 «Про деякі питання державних номерних знаків транспортних засобів» від 02 березня 2021 року. Із макетами номерних знаків транспортних засобів можна ознайомитись на нашому сайті dnp.hsc.gov.ua у розділі «Зразки номерних знаків». Також він звернув увагу, що «старі» номерні знаки, видані до набрання чинності наказу МВС від 02 березня 2021 року № 166, можуть використовуватися на дорогах України. Але під час проведення будь-якої реєстраційної операції, такі номерні знаки підлягають обов’язкову обміну.

Номерні знаки державної реєстрації

Номерні знаки державної реєстрації отримують всі транспортні засоби, коли відбувається їх реєстрація вперше або перереєстрація в Україні. Такі номерні знаки містять:

  • символ державної належності транспортного засобу;
  • дві літери, які позначають регіон, де відбуваються реєстраційні дії;
  • чотири цифри;
  • дві літери серії.

Символ державної належності транспортного засобу — це напис «UA» та зображення Державного Прапора України, розміщені на тлі прямокутника синього кольору, вони розташовуються зліва.

Такі знаки можуть містити літери та цифри двох кольорів:

  • чорного кольору — для всіх типів автомобілів, причепів, мотоциклів, мопедів;
  • зеленого кольору — для транспортних засобів, які приводяться в рух електричним двигуном і не мають двигуна внутрішнього згоряння.

Такі номерні знаки завжди є в сервісних центрах МВС. Наявність таких вільних номерних знаків у певній області можна перевірити онлайн. Для цього спеціально розроблений сервіс перевірки - https://opendata.hsc.gov.ua/check-leisure-license-plates/.

Серед таких номерних знаків державної реєстрації є також платні, які містять визначену комбінацію цифр.

Номерні знаки державної реєстрації із визначеною комбінацією цифр

Номерні знаки державної реєстрації із визначеною комбінацією цифр є платними, оскільки їх вартість включає в себе, крім вартості металевої номерної бази, ще й вартість визначеної комбінації цифр.

Такі номерні знаки не завжди є в сервісних центрах МВС, оскільки сама їх кількість є обмеженою. Наприклад, у одному регіоні України може бути максимум 144 одиниці в кожній з комбінацій. Тобто, лише 144 номерних знаки із комбінацією 7777 у області. А попит на такі номерні знаки високий. Наявність таких вільних номерних знаків у сервісних центрах МВС та їх вартість можна перевірити онлайн. Для цього спеціально розроблений сервіс перевірки, який безкоштовний та завжди доступний на нашому сайті.

Номерні знаки державної реєстрації із визначеною комбінацією цифр видаються за бажанням власника транспортного засобу. Якщо власник транспортного засобу хоче отримати номерні знаки із якоюсь конкретною комбінацією цифр із наявних у сервісному центрі МВС, то при отриманні послуги реєстрації або перереєстрації транспортного засобу варто попередити адміністратора про це.

Що таке відповідальне зберігання номерних знаків? Це зручна послуга для тих, хто хоче перезакріпити свої номерні знаки після, наприклад, продажу авто, на інший транспортний засіб. Їх можна залишати в територіальному сервісному центрі МВС для подальшого закріплення за новим своїм транспортним засобом або автівкою іншого з подружжя, дочки, сина, батьків. Під час перереєстрації транспортного засобу, повідомте адміністратора сервісного центру МВС, що хочете зберегти номерний знак державної реєстрації. Важливо, що номерні знаки, що знаходяться в сервісному центрі МВС на відповідальному зберіганні, за умови відповідності їх інформаційного змісту щодо адміністративно-територіальної належності, порядкового номера та серії встановленим вимогам можуть за зверненням власників перезакріплюватися за іншими транспортними засобами, придбаними таким власником або його дітьми, іншим із подружжя, батьками (за умови документального підтвердження таких родинних відносин відповідно до законодавства).

«Для продовження терміну зберігання необхідно подати квитанцію про оплату послуги в територіальний сервісний центр МВС офлайн (при цьому талон попереднього запису брати не треба) або замовити послугу продовження онлайн через Електронний кабінет водія не пізніше закінчення строку зберігання номерного знаку. На час дії воєнного стану в Україні знищення номерних знаків, які перебувають на платному зберіганні не проводиться. Але плата за їх зберігання нараховується. Сервісні центри МВС продовжують зберігати номерні знаки державної реєстрації навіть в умовах безпекових та енергетичних викликів. Після скасування дії воєнного стану можна буде сплатити за таке зберігання за стандартною вартістю», - розповів керівник регіонального сервісного центру МВС.

Більше інформації та відповіді на поширені питання та новини сервісних центрів МВС можна знайти на сайті https://dnp.hsc.gov.ua/.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook