ГоловнаCуспільство

На Дніпропетровщині дитина отруїлася сушеними мухоморами

На Дніпропетровщині протягом кількох днів зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами. Про це повідомила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

«У першому випадку постраждала дитина 11 років: хлопчик самостійно замовив гриби «мухомори» через інтернет-мережу та вживав їх у сушеному меленому вигляді. Перші клінічні прояви з’явилися через годину після вживання грибів у вигляді галюцинацій, сухості у роті, блювоти, запаморочення. По медичну допомогу батьки хлопчика звернулися за 3 години після появи у нього перших симптомів отруєння. Дитину госпіталізовано до реанімаційного відділення КНП «ДМКЛ № 6» ДМР у стані середньої важкості з діагнозом «отруєння дикорослими грибами». Наразі хлопчик перебуває на лікуванні»,- розповіла Маргарита Малишева.

У другому випадку постраждала жінка 61 року, яка вживала дикорослі гриби типу «лисички» чи «говорушки» (зі слів), зібрані у лісосмузі с.Таромського Дніпровського району. Перші клінічні прояви – блювота, запаморочення, пронос. По медичну допомогу жінка звернулася аж на четверту добу після появи симптомів отруєння у важкому стані. Наразі постраждала перебуває на лікуванні у КНП «ДМКЛ № 4» ДМР.

Фахівчиня нагадала, що у січні поточного року вже був зареєстрований випадок отруєння дикорослими грибами. Тоді постраждав чоловік 67 років, що вживав відварені після заморожування гливи, які збирав власноруч ще у жовтні 2022 року у лісосмузі с.Русаково Синельниківського району. Першими симптомами отруєння були: багаторазова блювота, оніміння кінцівок рук та ніг. По медичну допомогу постраждалий звернувся наступного дня після перших клінічних проявів отруєння та був госпіталізований у важкому стані до КЗ «Першотравенська ЦМЛ» ДОР.

«За 2022 рік по Дніпропетровській областізареєстровано 10 випадків отруєння дикорослими грибами, у результаті чого постраждало 12 осіб, зокрема 3 дітей. На жаль, через вживання дикорослих грибів 1 дитина 8 років померла. Усі хворі вживали в їжу дикорослі гриби, зібрані власноруч, у вареному, смаженому та/або консервованому вигляді. Після звернення по медичну допомогу постраждалі були госпіталізовані переважно у важкому стані та у стані середньої важкості. Стан здоров’я, як правило, обтяжувався несвоєчасним зверненням по медичну допомогу та самолікуванням»,- проінформувала спеціалістка.

До відома: у 2021 році по області зареєстровано 4 випадки отруєння дикорослими грибами, постраждало 4 осіб, зокрема 1 дитина (дитина 9 років померла).

«Незважаючи на те, що Держпродспоживслужба постійно нагадує населенню про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів, люди продовжують ризикувати не лише власним здоров’ям і навіть життям, але й наражають на небезпеку своїх рідних, особливо дітей»,- зауважила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Щороку в Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. На жаль, нерідко труються діти. Унаслідок отруєння грибами минулого року померли 21 дорослий і 5 дітей.

Причинами отруєнь стають переважно дикорослі гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, зібрані самостійно або придбані на стихійних ринках.

Спеціалістка радить відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах. Не купувати гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах!

Гриби (навіть штучно вирощені) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

«Грибий для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем»,- пояснила Маргарита Малишева.

Вона додала, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби! У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно!

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає населення про небезпеку вживання дикорослих грибів!

Бережіть себе та своїх рідних!

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook