ГоловнаCуспільство

Освіта під час воєнного стану: організаційні аспекти та безпекові заходи в новому навчальному році

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2023 № 782 «Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні», у закладах загальної середньої освіти 2023-2024 навчальний рік триватиме з 01.09.2023 по 28.06.2024. Обласні військові адміністрації за участю засновників закладів загальної середньої освіти забезпечують організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації у кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці. Про особливості освітнього процесу в умовах воєнного стану та заходи контролю Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомила головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Маргарита Малишева під час прес-конференції у ІА «Мост-Дніпро».

«Освітній процес, відповідно до рішень обласних військових адміністрацій та засновників закладів освіти, може бути організовано за очною, дистанційною формами навчання або їхнім поєднанням (за змішаним режимом) залежно від можливостей фонду захисних споруд у цих закладах. Тому наразі рішення ухвалюються по кожному закладу освіти»,- зазначила Маргарита Малишева.

Організація освітнього процесу залежить від безпекової ситуації у кожному населеному пункті. Освітній процес в очній або змішаній формі може запроваджуватися у приміщеннях або будівлях закладу освіти тільки у межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття учасників освітнього процесу в разі «повітряної тривоги».

Проте форма організації освітнього процесу може змінюватися впродовж навчального року залежно від безпекової ситуації.

У Дніпропетровській області:

  • 822 (у т.ч. філії) заклади дошкільної освіти, з яких споруди цивільного захисту мають 363 заклади;
  • 859 (у т.ч. філії)закладів загальної середньої освіти, з яких укриття облаштовані у 565 закладах, ще 290 найпростіших укриттів планується облаштувати до 01.09.2023.

Освітня галузь України, як і всі сфери життя суспільства, зазнала серйозних змін в умовах війни. Безпекова ситуація учасників освітнього процесу є пріоритетним питанням зокрема й для Держпродспоживслужби під час здійснення державного нагляду та контролю.

«Щорічно спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області беруть участь у комісійних обстеженнях закладів освіти з метою визначення їхнього стану готовності до роботи у новому навчальному році. До однієї з функцій Держпродспоживслужби належить забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Надто актуальним це питання постає в умовах воєнного стану»,- говорить спеціалістка.

Одне з основних завдань – це недопущення епідемічних ускладнень серед учасників освітнього процесу, тобто недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності в організованих колективах.

«Під час комісійних обстежень Держпродспоживслужбою контролюються, зокрема, питання відповідності санітарно-гігієнічним вимогам у частині улаштування, обладнання та утримання приміщень, наявності умов для дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режимів»,- пояснила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Також вона додала, що під час воєнного стану основною передумовою готовності закладу є наявність тимчасового укриття, яке має бути облаштоване з дотриманням санітарно-гігієнічних питань (зокрема розрахунок місць в укритті, санітарно-гігієнічний стан приміщень та обладнання, укомлектованість медичними засобами, наявність достатнього запасу питної води, а у разі відсутності централізованого водопостачання, також і технічної, наявність контейнерів для сухих перекусів, одноразового посуду, облаштування систем освітлення, вентиляції, забезпечення умов для дотримання особистої гігієни, мийних та дезінфекційних засобів тощо).

Наразі комісійні обстеження закладів освіти тривають, по мірі готовності від керівників управління освітою надходять заяви щодо обстежень закладів, у деяких ще тривають ремонтні роботи.

«З метою визначення придатності укриттів у закладах освіти області протягом 2022-2023 рр. спеціалістами Держпродспоживслужби області проведено 1315 обстежень, у 70 % обстежених укриттів були виявлені недоліки. Таким закладам надано консультативно-методичну допомогу з доведення приміщень фонду захисних споруд до санітарно-гігієнічних вимог, тому зараз такі укриття перевіряються повторно»,- проінформувала фахівчиня.

У разі, якщо заклад навчатиметься за змішаною або очною формою, то це передбачає перебування дітей безпосередньо у закладі. Тому режим роботи закладу, перш за все, має бути підлаштований під наявність тимчасового укриття.

Керівники закладів освіти до 01.09.2023 мають визначитися з формою та способом організації харчування у закладі. Тому Держпродспоживслужба області спільно з департаментом освіти і науки облдержадміністрації розробила методичні рекомендації для освітян з організації харчування дітей у період дії воєнного стану. Керівникам органів управління освітою пропонується визначити: режим та спосіб організації харчування (за погодженням із засновником (засновниками) відповідного закладу) з урахуванням наявної матеріально-технічної бази; вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів; типу закладу освіти, особливостей організації освітнього процесу; тривалості перебування здобувачів освіти/дітей у закладі освіти; віку здобувачів освіти/дітей тощо.

Наразі чинне законодавство передбачає можливість застосування таких способів організації харчування як аутсорсинг та кейтеринг за умови дотримання санітарних вимог та вимог у сфері безпечності харчових продуктів.

«Цього року, зважаючи на те, що заклади освіти мають враховувати умови воєнного стану, Урядом внесені зміни до Порядку з організації харчування у закладах освіти, а саме передбачено застосування таких моделей організації харчування як базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня, їхнє технологічне забезпечення та логістику. Нововведення дозволяють керівнику закладу освіти обрати оптимальний спосіб організації харчування для здобувачів освіти, враховуючи форму організації освітнього процесу»,- резюмувала Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook