ГоловнаCуспільство

Розбирають завали, ремонтують зруйновані мережі та вивозять сміття. Як комунальний фронт Дніпра ліквідує наслідки обстрілів РФ

Комунальний фронт Дніпра: відновлюють освітлення, водо- та тепломережі, допомагають із розбором завалів, вивозять уламки та наводять лад. Комунальники першими працюють на місцях "прильотів" та ліквідують наслідки ворожих обстрілів, повідомляють у прес-службі Дніпровської міської ради.

10 жовтня 2022 року фото ракетного удару по вулиці Калиновій облетіло весь світ. Тоді на дорожньому покритті утворилася величезна вирва. Ліквідація наслідків цієї атаки потребувала неймовірних зусиль та ресурсів. Відповідно до доручення міського голови Бориса Філатова, комунальники були забезпечені всіма необхідними засобами та матеріалами. Завдяки титанічній роботі комунальних служб вдалось відновити мережі та асфальт лише за добу.

«Працювали одразу після "прильоту", як тільки дозволили співробітники ДСНС. Було замінено ділянку пошкодженого колектора, далі заасфальтували це місце. Вул. Калинова - це одна з головних артерій міста, багато громадського транспорту, тож було важливо відновити рух транспорту до ранку», - згадує Михайло Ступак, заступник начальника КП «УРЕА» ДМР

15 липня 2022 року. Черговий ракетний удар РФ, і ще один виклик для комунальників. Одна з ворожих ракет пошкодила водогін на вулиці Криворізькій. Через цю атаку виникли проблеми з водопостачанням правобережної частини Дніпра. Комунальники оперативно приїхали на місце події і усунули аварію за рекордно короткий термін - добу. Зазвичай такий об'єм робіт вимагає від чотирьох днів до тижня.

«До ремонтних робіт ми приступили, як тільки отримали дозвіл від ДСНС. Внаслідок ракетного удару біло пошкоджено 2 водогони. Аби усунути цю аварію, з ранку до ранку працювали 3 бригади. Також нам допомагав департамент благоустрою з відновленням асфальтного покриття», - поділився Ян Майдан, представник КП «Дніпроводоканал» ДМР.

Аби приступити до ліквідації наслідків обстрілу, комунальники спочатку мають отримати дозвіл від поліції і рятувальників, які першими працюють на місці події. Задля безпеки робота комунальників на місці ракетного удару відбувається під пильним керівництвом ДСНС.

«Коли виникає така ситуація, комунальники організовано збирають необхідну техніку в залежності від того, що конкретно трапилось, яких масштабів завдано шкоду. Наші робітники залучені до розбирання завалів, вивезення сміття, прибирання території. Аби дістатись до місця події, комунальникам потрібно приблизно пів години», - зазначив Олексій Самілик, заступник директора департаменту благоустрою та інфраструктури ДМР

За час повномасштабного вторгнення РФ комунальники встигли відпрацювати алгоритм дій, якщо пошкоджень зазнали житлові будинки, розповів головний інженер КП «Жилсервіс-5» Олександр Степаненко: «Майстри нашого підприємства роблять поквартирний обхід і фіксують вибиті чи пошкоджені вікна. Якщо людей у помешканні немає, то залишають контакти у дверях: куди звертатися в разі наявних пошкоджень. Наприклад, на Криворізькій при першому огляді було виявлено 20 вибитих вікон, із них 15 вже встановили. Решту встановимо, коли буде вишка ( підйомник, який підіймає майстрів, куди вони не можуть дістатися). Зараз надійшли ще заявки про 5 пошкоджених вікон. Взяли їх у роботу».

Комунальники мають чіткий алгоритм дій і на випадок пошкоджень мереж зовнішнього освітлення. Спочатку, як завжди, дозвіл на роботи від наздвичайників, потім огляд та відновлення мережі.

«Ми виїжджаємо на місце, оглядаємо лінії освітлення. Якщо є пошкоджені кронштейни, світильники, кабельні мережі – замінюємо їх впродовж декількох діб. В нас працюють 9 електромонтерів, це 3 повноцінні бригади», - розказав Андрій Алексєєв, начальник експлуатаційно-технічного району № 2 КП «Міськсвітло».

Попри важку роботу, яка займає майже весь час, комунальники Дніпра встигають ще займатись волонтерством. Як приклад, пан Андрій у позаробочий час плете маскувальні сітки у волонтерському штабі. «За останні півроку для наших захисників ми зробили 5000 м кв. маскувальної сітки з агроволокна. Взимку робили окопні свічки, збирали смаколики, медикаменти», - поділився Андрій Алексєєв.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook