ГоловнаCуспільство

Приносять їжу, купують ліки, прибирають оселю: як у Дніпрі піклуються про людей поважного віку

У Дніпрі соціальні робітники територіальних центрів щоденно допомагають людям похилого віку. Вони доставляють гарячі обіди, купують ліки та прибирають оселю. Протягом зміни один соціальний робітник навідується до трьох-чотирьох підопічних. Робочий день соцпрацівника починається о восьмій ранку з планерки, де обговорюють  нагальні питання. Одразу після —пакування гарячих обідів та їх розвезення.

На годиннику 9-та ранку. Соціальна робітниця пані Наталія вже поспішає до своєї першої підопічної. Це пані Зоя, їй 93 роки. Жінка погано чує і бачить, тож постійно потребує допомоги по господарству. Соцробітниця принесла пані Зої гарячий обід та прибрала у квартирі.

«Я вже 10 років отримую послуги в терцентрі. Було багато дівчат, які до мене приходили (працівниць терцентру, — ред.), не можу поскаржитись на жодну. Усі охайні, чемні, що попросиш – зроблять. Наталя прибирає, іноді допомагає готувати, коли мені важко. Ходить в аптеку, магазин, купує те, що я прошу. Також вона мене супроводжує до поліклініки. Така підтримка важлива, я дуже вдячна за цю допомогу. Без неї було б важко», — розповіла Зоя Цапенко, підопічна Дніпровського міського територіального центру.

Пані Наталя принесла гарячі обіди й подружжю Захарових – Івану та Фаліні. Вони переселенці з Бахмута. На облік до терцентру стали у квітні цього року. Пані Фаліні 84 роки, вона погано бачить. Пан Іван на рік старший – 85, чоловік погано чує. Подружжя завжди поряд одне з одним. Дуже сумують за рідним містом та мріють туди повернутися.

З журналістами спілкуються неохоче, а ось соцпрацівникам довіряють.

Окрім побутової допомоги, літні люди часто потребують простого спілкування, каже соціальна робітниця Наталія Черевко: «Найбільше в цій професії мені подобається відчуття, що ти робиш корисну справу, допомагаєш людям. Люди поважного віку часто дуже хочуть про щось поговорити, поспілкуватись. Я теж люблю спілкуватись, тож за роки роботи ніколи навіть не замислювалась змінити професію».

У відділі міського територіального центру в Соборному районі 61 соціальний робітник. Щоденно вони обслуговують 570 підопічних.

«Також у нас працює виїзна бригада. Вона потрібна в екстрених випадках, коли потрібно терміново надати допомогу. Аби стати підопічним терцентру, необхідно прийти до управління соціального захисту населення або до відділення терцентру у вашому районі та написати заяву», — розповіла Віра Калина, завідувачка відділення соціальної допомоги вдома відділу у Соборному районі Дніпровського міського територіального центру.

 

ДОВІДКА:

У Дніпровському міському терцентрі на обліку перебуває більш ніж 11,6 тис. осіб поважного віку та з інвалідністю. З них майже 6 тис. отримують послуги соціальної допомоги вдома. Послуги вдома отримують як дніпряни, так і ВПО. Їх у міському терцентрі більш ніж тисяча.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook