ГоловнаCуспільство

Завершили виплату держдопомог за вересень й створили Раду ВПО: чим жив регіон протягом тижня

В області завершили виплати державної допомоги за вересень. Гроші отримали 150 тис людей. Загалом – понад 380 млн грн. А ще при обладміністрації створили Раду з питань внутрішньо переміщених осіб. Для громад розробили алгоритм втілення проєктів з ментального здоров’я. Про це під час брифінгу розповіла заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна.

«Вже перераховані кошти на виплату соціальних стипендій. Це майже 8 млн грн. Вони – для 3,6 тис студентів-пільговиків, які навчаються за державним замовленням на денній формі», – наголосила заступник очільника області Надія Задорожна. 

На Дніпропетровщині приводять до ладу стратегічно важливі дороги.

«На 2023 рік на автошляхи регіону передбачили 1 млрд 46 млн грн. Переважна більшість коштів – це Дорожній фонд. 756 млн грн – на капітальний ремонт. 250 млн грн – на утримання автошляхів взимку та ямковий ремонт. Ще 40 млн грн підуть на капремонт зруйнованого через війну мосту»,– зазначила Надія Задорожна. 

За словами заступника, такі роботи необхідні. Регіоном проходять важливі логістичні маршрути. Обираючи автошляхи для ремонту, враховували запити військових, приписи поліції та евакуаційні шляхи.

«Передбачені на цей рік кошти покриють лише частину запланованого. Загальна вартість проєктів понад 5,5 млрд. грн. Втім, це фінансування ще не виділене. Вже зараз ми провели низку закупівельних процедур, аби потім не гаяти час. Роботи заплановано на найближчі два роки», – розповіла Надія Задорожна.

Аби захистити права та інтереси переселенців, при обладміністрації почала працювати Рада з питань ВПО.

«Це інструмент комунікації. Діалогу між тими, хто евакуювався із зони бойових дій та владою. Завдяки йому люди зможуть приймати рішення щодо програм, які їх стосуються», – пояснила Надія Задорожна.

Новостворена Рада вже зібралась на перше засідання. На ньому обрали голову, заступника та секретаря. Обговорили план роботи.

ОВА розробила алгоритм втілення проєктів з ментального здоров’я. Він містить дев’ять кроків. Напрацювання планують поширити серед громад. Територіям пропонують створювати власні стежки ментального здоров’я. Вони стануть частиною програми першої леді України Олени Зеленської «Ти як?».

«Протягом тижня провели декілька тренувань зі скандинавської ходьби для дітей. А ще людей з порушенням зору й військових, які пройшли протезування. Заняття реабілітаційні», – сказала заступник начальника ОВА. 

Спільно з Обласним центром громадського здоров’я відкрили кабінет психологічної допомоги. Він для оборонців та їхніх родин. Працює при Центрі ветеранського розвитку.

«Протягом тижня агресор продовжував тероризувати Дніпропетровщину. Обстрілював Нікопольщину й Синельниківщину. Використовував артилерію, скидав боєприпаси з безпілотників. А ще атакував Криворізький район. Скеровував на регіон дрони-камікадзе», – розповіла про безпекову ситуацію Надія Задорожна. 

Натомість оборонці збили в небі над областю майже два десятки ворожих БПЛА.  

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook