ГоловнаCуспільство

На Дніпропетровщині вшанували подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Вони рятували світ від страшного невидимого ворога – радіації. На Дніпропетровщині вшанували подвиг ліквідаторів наслідків найбільшої техногенної катастрофи. На честь загиблих героїв поклали квіти до меморіалу «Чорнобильський дзвін».

Вшанувати пам’ять прийшли представники обласної й міської влади, правоохоронці, ліквідатори, вдови чорнобильців, небайдужі дніпряни.

Традиційно біля меморіалу збираються у дві найбільш знаменні дати.

Перша – день рокового вибуху 26 квітня. Інша – 14 грудня, коли завершили будівництво захисного саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком.  

«До речі, до його спорудження доклали зусиль і мешканці Дніпропетровщини. Серед них – один із конструкторів велетенської балки «Мамонт», на яку спирається конструкція», – сказав голова ради Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Олег Геращенко. 

Сам чоловік розповів, що був у складі зведеного загону Дніпропетровської області. Протягом місяця у 1986-му працював на станції.

Ліквідатор Володимир каже, доводилося бачити і реактор зруйнований, і у Прип’яті побувати.

Зізнається, прийшлося тяжко. Зазнав великої дози опромінення. Дивом вижив. Три рази оперували. Пережив п’ять зупинок серця.

«Пробув трохи більше місяця, отримав дуже велику дозу опромінення. Було багато різної роботи. На самій АЕС була кімната-могильник. Туди зносили одяг, що «фонив». Далі все скидали на вантажівки і вивозили закопувати. А ще я зібрав 28 людей і ми організували в одній з будівель генштаб», – згадує пан Володимир.

На честь чорнобильців в ОВА презентували виставку дитячих малюнків.

Півтора десятки робіт юних художників. Найменшому – 6, найстаршому – 16. Вони – онуки ліквідаторів.

Школярі зобразили, як бачать ту трагедію.

Картини оцінив очільник обласної громадської організації «Чорнобиль» органів та військ МВС Георгій Кучерявий.

«Тоді у 1986-му по тривозі зі мною підняли бригаду. Ми зібрали наявну колісну техніку. Всього 100 одиниць. Вже 29 грудня були у 12-кілометровій зоні. Побудували польовий табір. Ми не дали атому, який вийшов з-під контролю знищити світ. Ніхто не питав, чому я. Їхали в саме ядерне пекло захищати свої родини», – наголосив Георгій Кучерявий. 

Від області до ліквідації долучились 24 тис людей.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook