ГоловнаCуспільство

Дотримання квот та безбар’єрність у працевлаштуванні людей із інвалідністю: у Дніпрі стартувала інформаційна кампанія серед роботодавців

Нині в Україні близько 20 % людей із інвалідністю працевлаштовані. У Дніпрі цей показник вищий за загальнонаціональний. У нашому місті на сьогодні мають роботу 4 284 особи з інвалідністю. По області – 9 723, тобто 44 % працевлаштованих саме у Дніпрі. Про це під час брифінгу 21 березня повідомила очільниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради Тетяна Янушкевич.

За її словами, створення безбар’єрності у працевлаштуванні осіб із інвалідністю є вкрай актуальним питанням. Після повномасштабного вторгнення, на жаль, людей із інвалідністю побільшало як серед військових, так і серед цивільних.

«Аби вони могли працевлаштуватися або змінити напрям роботи, інспекція спільно з соціальними партнерами (Пенсійний фонд, департамент соціальної політики міської ради, Центр зайнятості, Дніпропетровське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю) організовує масштабну інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед роботодавців щодо дотримання квот та про переваги у працевлаштуванні осіб з інвалідністю. Компанії та підприємства зі штатом понад 25 осіб зобов’язані відводити для осіб з інвалідністю не менше 4 % від кількості робочих місць. Підприємства, на яких працюють від 8 до 25 співробітників, мають взяти на роботу не менше ніж одного працівника з інвалідністю», — розповіла Тетяна Янушкевич.

За її словами, торік у Дніпрі 1 786 підприємств у місті не дотримувалися згаданої квоти. За що понесуть відповідальність. За кожне не створене місце для особи з інвалідністю штрафна санкція становить розмір середньорічної заробітної плати працівника на такому підприємстві.

«Розпочала діяти програма компенсації роботодавцям з облаштування робочого місця для осіб з інвалідністю. З 1 квітня 2024 року для облаштування робочого місця для особи з інвалідністю І групи ця сума становитиме 120 тис. грн та ІІ групи – до 80 тис. грн відповідно», – додала Тетяна Янушкевич.

З початку року у Дніпрі працевлаштовано 29 осіб із інвалідністю. На обліку у Центрі зайнятості зараз перебувають 85 осіб такої категорії.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook