ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять мучеників Хрисанфа і Дарії

День пісний...

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять мучеників Хрисанфа і Дарії

Сьогодні 1 квітня, Православна Церква вшановує мученика Хрисанфа і мучениці Дарії (283) і з ними мучеників Клавдія, трибуна, Іларії, дружини його, Ясона і Мавра, синів їхніх, Диодора, пресвітера, і Маріана, диякона (283). 

Святий Хрисанф походив з язичницької сім’ї. Він отримав гарну освіту. Серед книг йому траплялися такі, в яких язичники міркували про християнство. Але юнак захотів прочитати книги, написані самими християнами. Йому довелося знайти книги Нового Заповіту. Святе Письмо просвітило душу розумного юнака. Він знайшов пресвітера Карпофора, який ховався від гонінь, і прийняв від нього святе Хрещення. Після цього він почав відкрито проповідувати Євангеліє.

Батько юнака всіляко намагався відвернути сина від християнства і одружив його на красуні Дарії, жриці богині Афіни. Однак святий Хрисанф зумів навернути свою дружину до Христа, і молоде подружжя за спільною згодою вирішило вести цнотливе життя. Після смерті батька вони стали жити в окремих будинках. Святий Хрисанф зібрав навколо себе кількох навернених до Христа юнаків, а навколо святої Дарії зібралися благочестиві жінки.

Городяни поскаржилися єпарху Келеріну, що святі Хрисанф і Дарія проповідують безшлюбність. Святий Хрисанф був відданий на муки трибуну Клавдію. Однак тортури не змогли похитнути мужність молодого мученика, бо сила Божа явно допомагала йому. Вражений цим, трибун Клавдій увірував у Христа і прийняв святе Хрещення разом зі своєю дружиною Іларією, синами Ясоном і Мавром та з усіма домашніми і воїнами.

Коли звістка про це дійшла до імператора Нумеріана (283-284), то він наказав усіх їх стратити. Мученик трибун Клавдій був кинутий в море, а його сини і воїни були обезголовлені. Християни поховали тіла святих мучеників неподалік у печері, і свята Іларія стала постійно ходити туди, щоб молитися. Одного разу її привели на тортури. Свята попросила дати їй кілька хвилин для молитви, закінчивши яку померла. Служниця поховала святу в печері поруч із синами.

Святу Дарію мучителі віддали в розпусне рабство. Але там її охороняв посланий Богом лев. Всіх, хто намагався осквернити святу, лев валив на землю, але залишав живими. Мучениця проповідувала їм Христа і навертала на шлях спасіння. Святого Хрисанфа кинули в смердючу яму, куди стікали всі нечистоти міста. Але йому засяяло Небесне Сяйво, а замість смороду яма наповнилася пахощами. Тоді імператор Нумеріан велів віддати святих Хрисанфа і Дарію в руки катів. Після катувань мученики були живими зариті в землю.

У печері, розташованій неподалік від місця страти, стали збиратися християни, святкуючи день мученицької кончини святих. Вони здійснювали богослужіння і причащалися Святих Таїн. Дізнавшись про це, язичницька влада наказала засипати вхід у печеру, заповнену тими, хто молився.

Так у муках загинуло безліч християн, з яких двоє відомі за іменами: мученики пресвітер Діодор і диякон Маріан.

Цього дня православні також молитвою вшановують пам'ять праведної Софії, кн. Слуцької (1612); преподобного Симеона Псково-Печерського (прославлення 2003); мученика Панхарія (бл. 302); преподобної Васси Псково-Печерської (бл. 1473); преподобного Інокентія Комельського, Вологодського (1511-1522); преподобного Симеона Дайбабського (1941) (Серб.); святого Іоанна Блінова ісп. (1933); преподобномучениці Матрони Алексєєвої.

Триває Великий піст.

Вінчання не відбувається протягом Великого посту. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook