ГоловнаCуспільство

Спілкування про важливе, інтерактив, виставка: до Всесвітнього дня інформування про аутизм в області провели зустріч-дискусію

2 квітня відзначають Всесвітній день інформування про аутизм. До цієї дати на Дніпропетровщині провели зустріч-дискусію. Говорили про те, як допомогти адаптуватися дітям з розладами аутичного спектру. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

«Сьогодні ми запросили фахівців з раннього втручання, реабілітації. А ще психотерапевтів, психологів, неврологів, освітян. Тут є і представники громадських організацій. Вони ж – батьки дітей з аутизмом. Об’єдналися заради важливого. Заради хлопців та дівчат з розладами аутичного спектру», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна.

Під час зустрічі презентували дорожну карту для батьків дітей з аутизмом. Там прописаний увесь діагностичний маршрут, етапи реабілітації. Адреси профільних центрів.

Організували інтерактив – спеціальну дошку-пазл з фактами про аутизм.

А ще – виставку малюнків і поробок дітей з інвалідністю.

Запустили флешмоб «Одягни блакитну стрічку». Усі охочі можуть сфотографуватися на викласти фото у соцмережах.

Подібні заходи пройшли і в інших громадах області.

«Розповіла сьогодні про хлопця Мирона. Він доводить, що люди з формою інклюзії можуть інтегруватися у суспільство. Показувати свій прорив. Підліток гарно навчається, співає, танцює, професійно грає на фортепіано, знає на пам’ять ледь не увесь «Кобзар» Шевченка», – сказала депутатка міської ради, лідерка руху «Зе-жінки» у Дніпрі Аліада Мансурова.

Вона додала, що такі досягнення можливі тоді, коли спільнота приймає і підтримує

Сергій Дворецький – голова громадської організації «Ми поруч». А ще – батько дитини з аутизмом. Виховує сина Павла.

«Йому 14 років. Ми пройшли складний шлях. Але маємо гарні результати. Хлопець більш соціалізований, адаптований до життя. Я тут сьогодні, аби поділитися власним досвідом. Розповісти, що ми робимо разом з іншими батьками для таких дітей», – сказав Сергій. 

Олександра Кириленко переселенка із затоплених після підриву Каховської ГЕС Олешок. Переїхала з маленьким сином на Дніпропетровщину у березні 2022-го. Коли росіяни окупували рідне місто. Каже, днями закінчила писати грант. Він спрямований на допомогу родинам, де виховуються діти з інвалідністю.

«Я інакше відношуся до аутизму. Для мене це не хвороба. Це такий стан, особливість. Його можна корегувати. Ми повноцінно живемо. Син відвідує садочок. Любов врятує все на світі і допоможе нашим діткам адаптуватися», – вважає Олександра. 

День поширення інформації про аутизм започаткували, щоб акцентувати на цій темі в усьому світі. Блакитний колір і пазли – символи цієї дати.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook