ГоловнаАнтикризова медіа-платформа

Особенности проведения ВНО-2018

В віторок, 1 листопада, відбулась у перс-центрі ІА «МОСТ-ДНЕПР» прес-конференція на тему «Особливості проведення ЗНО-2018».

У прес-конференції приймала участь:

- Директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марини Горбенко-Хвастунової.

Директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марини Горбенко-Хвастунової розповіла об особливостях проведення ЗНО-2018: «Учасники ЗНО-2018 можуть бути:- випускники старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів (ЗНЗ) 2018 року для здобуття атестата та вступу до ВНЗ України на конкурсній основі;- учні ПТНЗ/студенти ВНЗ 1-ІІ р. а., які в 2018 році здобудуть повну загальну середню освіту (використання результатів ЗНО як ДПА з української мови);- випускники закладів системи загальної середньої освіти поточного та минулих років, які отримують повну загальну середню освіту в цьому навчальному році або отримали її раніше (використання результатів ЗНО для вступу до ВНЗ).

Перед початком реєстрації для участі в ЗНО- 2018 потрібно визначитися з тими предметами, які потрібні для вступу до обраного ВНЗ на ту чи іншу спеціальність.

Українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, німецька, французька, іспанська мови — загалом 11 навчальних предметів, з яких кожен учасник ЗНО має право скласти тести не більше ніж із 4 навчальних предметів.

Завдання сертифікаційних робіт ЗНО укладаються державною мовою. За бажанням особи такі завдання надаються мовою національних меншин, якщо цією мовою здійснюють навчання в системі загальної середньої освіти (крім завдань з української мови і літератури та іноземних мов)», - розповіла вона.

Марини Горбенко-Хвастунової відмітила, шо змінено формат проведення ЗНО з іноземних мов: «У 2018 році вводиться аудіювання (сприйняття мови на слух). На сайті www.dneprtest.dp.ua у розділі «Предмети ЗНО» розміщено інформаційні матеріали, які допоможуть підготуватися до ЗНО. Зміст сертифікаційних робіт з української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської мови, німецької мови, французької мови, іспанської мови визначено Програмами зовнішнього незалежного оцінювання для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 03 лютого 2016 року № 77», - повідомила вона.

Директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти зауважила, що випускникам старшої школи ЗНЗ 2018 року результати ЗНО зараховують як результат державної підсумкової атестації {ДПА) з наступних предметів: українська мова; математика або історія України ( період XX- початок XXI століття) та один із навчальних предметів за вибором випускника:«Для визначення результатів ДПА випускників загальноосвітніх навчальних закладів зараховуватимуться результати виконання всіх або частин завдань сертифікаційної роботи, що залежить від конкретного навчального предмета.

Щодо учнів (слухачів, студентів ПТНЗ, ВНЗ І-І1 р.а., які в 2018 році здобудуть повну загальну середню освіту), з одного предмета ЗНО: українська мова та література (українська мова)», - зауважила директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти.

За її словами, результатом ЗНО є кількісна оцінка рівня навчальних досягнень учасника зовнішнього оцінювання: «Результати ЗНО з певного навчального предмета визначаються: 

- рейтинговою шкалою 100-200 балів - для всіх учасників ЗНО, які подолали поріг «склав/не склав»;- критеріальною шкалою 1-12 балів - для учасників зовнішнього оцінювання з числа випускників ЗНЗ поточного року, які вибрали цей навчальний предмет для проходження ДПА у формі ЗНО.

Усі абітурієнти, результати яких будуть вищими за «пороговий бал», отримають оцінку за шкалою 100-200 балів. Таким чином, результати абітурієнтів, які подолали «поріг», займуть відповідне місце на рейтинговій шкалі в діапазоні від 100 до 200 балів, тобто абітурієнти, які матимуть рейтинговий результат 100 та більше балів, отримають право на участь у конкурсному відборі під час прийому до ВНЗ.На лікарські спеціальності встановлено мінімальний прохідний бал ЗНО - 150 балів з біології, хімії або математики. У 2018 році 2 конкурсні предмети для вступу до вишів будуть фіксованими, а третій вступник зможе обрати з двох альтернативних варіантів. 

Під час вступної кампанії 2018 року можна буде вікористовувати сертифікати ЗНО 2016, 2017, 2018 років у будь-якій комбінації за винятком іноземної' мовн. З іноземної мови враховуватимуться лише сертифікати 2018 року, це пов'язано зі зміною формату цього ЗНО», - повідомила вона.

Реєстрація для участі в ЗНО:

- реєстрація для участі в ЗНО 2016 - з 06 лютого до 19 березня;

- внесення змін до реєстраційних даних - до 02 квітня; 

ОСНОВНА СЕСІЯ відбудеться за таким графіком:

математика - 22 травня 

українська мова і література - 24 травня

німецька мова - 29 травня

французька мова -29 травня

іспанська мова - 29 травня

англійська мова - 01 червня

біологія - 04 червня

історія України - 06 червня

географія - 08 червня

фізика - 11 червня

хімія - 13 червня

Оголошення результатів ЗНО відбудеться:

- з математики, української мови і літератури, іспанської, німецької, французької, англійської мов, біології до 15 червня;

- з історії України, географії, фізики, хімії до 21 червня.

Проведення додаткової сесії ЗНО 2018 - з 02 липня до 11 липня (за окремим графіком). Офіційне оголошення результатів додаткової сесії до 17 липня.

Крім цього, директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти розповіла відносно пробного ЗНО-2018: «У межах підготовки до ЗНО в Україні щорічно проводиться пробне ЗНО. Право проведення пробного ЗНО в Дніпропетровській та Запорізькій областях надано виключно Дніпропетровському регіональному центру оцінювання якості освіти. Пробне зовнішнє незалежне оцінювання - це добровільне тестування осіб, яке дає їм можливість ознайомитись із процедурою проведення зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця. 

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання є платною послугою для учасників та неприбутковою для організаторів і проводиться за кошти фізичних і юридичних осіб. Інформацію щодо вартості одного тестування буде розміщено на нашому сайті до 11 грудня.

Зареєструватися для участі в Пробному ЗНО можливо з 09.01.2018 до 31.01.2018 нанашому сайті: www.dneprtest.dp.ua. Зареєстровані особи матимуть доступ до тренувального онлайн - тестування! Звертаємо увагу, що реєстрація для проходження пробного ЗНО не передбачає автоматичної реєстрації для участі в основної сесії ЗНО. 

Графік проведення пробного ЗНО:- 24.03.2018 (субота) - українська мова і література;- 31.03.2018 (субота) - біологія, географія, історія України, математика, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Предмети тестування, зазначені в один день, розпочинаються одночасно, тому не можливо бути присутнім в один і той саме час на кількох тестуваннях.Завдання в тестовій формі Пробного ЗНО укладає Український центр оцінювання якості освіти, вони відповідають програмам, характеристикам та структурі сертифікаційних робіт, що будуть надані під час основного ЗНО.

Пробні тести укладають державною мовою. За бажанням особи такі завдання надаються однією із мов національних меншин (крім завдань з української мови і літератури та іноземних мов).

Особливості проведення пробного ЗНО в 2018 році:Зміна формату проведення ЗНО 2018 з іноземних мов призвела до зміну формату проведення пробного ЗНО: вводиться аудіювання.

Інформація про час і місце проходження пробного ЗНО (запрошення) для осіб, які зареєструвалися та вчасно сплатили вартість тестування, буде розміщено на нашому сайті до 1 березня.

У день проходження пробного ЗНО допуск особи до пункту пробного тестування здійснюватиметься за наявності таких документів:- паспорта (свідоцтва про народження) або іншого документа, що посвідчує особу;- запрошення для участі в пробному ЗНО.

Після виконання тестових робіт усім учасникам пробного зовнішнього незалежного оцінювання буде виданий тестовий зошит із відповідями на тестові завдання та схемами підрахунку тестових балів.

Результати Пробного тестування визначатимуться за допомоги спеціального сервісу «Визначення результатів пробного ЗНО», який буде розміщено на нашому сайті (з української мови і літератури - з 24.03.2018, з інших предметів -з 31.03.2018).

Для отримання результатів пробного ЗНО кожному учаснику потрібно буде занести свої відповіді до спеціального сервісу «Визначення результатів пробного зовнішнього незалежного оцінювання» у такі терміни: з української мови і літератури з 24 до 26 березня, з інших предметів - з 31 березня до 02 квітня.

Оголошення результатів пробного ЗНО з української мови і літератури - 30 березня, з інших предметів - 06 квітня.

Звертаємо увагу, що результати пробного ЗНО не використовуються для оцінювання рівня навчальних досягнень учнів ЗНЗ та для конкурсного відбору на навчання до ВНЗ.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook