ГоловнаАнтикризова медіа-платформа

Право фізичних осіб на податкову знижку

Сьогодні, 16 листопада, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Право фізичних осіб на податкову знижку».

Право фізичних осіб на податкову знижку

У прес-конференції взяла участь:

  •  Начальник Лівобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Інна Сердюкова. 

Начальник Лівобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Інна Сердюкова нагадала, що кожен мешканець Дніпропетровської області може скористатися правом на податкову знижку за наслідками 2020 року до 31 грудня поточного року.

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Спеціаліст повідомила, що податкова знижка становить 18% вартості витрат на сплаченні послуги та дає можливість повернути з бюджету надміру сплачений податок із заробітної плати, якщо у громадян в минулому році були такі витрати:

  •  Оплата за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення ( батьки, чоловік, діти цієї фізичної особи).
  • Оплата процентів за іпотечним кредитом.
  • Благодійні внески, пожертвування неприбутковим організаціям.
  • Страхові платежі і внески за договорами страхування життя, недержавного пенсійного страхування.
  • Оплата допоміжних репродуктивних технологій (запліднення).
  •  Інше.

«Звертаю вашу увагу, що всі витрати повинні бути обов’язково підтверджені документально. Податковою знижкою можуть скористатися лише громадяни, які отримують офіційну заробітну плату та які фактично понесли трати за зазначеними послугами», - проінформувала вона.

Інна Сердюкова зазначила: якщо фізична особа має бажання скористатися правом на податкову знижку у зв’язку з понесенням у 2020 році витрат на користь вітчизняних закладів освіти, то така фізична особа, крім декларації прол майновий стан і доходи, надає відповідні копії платіжних та розрахункових документів, зокрема:

  • Договір з навчальним закладом, що ідентифікує надання послуг.
  • Квитанції про сплату навчання.
  • Довідку про отримані декларантом у звітному році доходи у вигляді заробітної плати.
  • Документи, що підтверджують ступінь споріднення ( у разі компенсації вартості навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення).
  • Документи, що ідентифікують декларанта ( копія паспорта).
  • Інше.

Начальник Лівобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області розповіла як саме скористатися правом на податкову знижку.

«Податкова декларація разом із підтверджуючими документами подається громадянами до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації один із таких способів: особисто, надсилається поштою, або в електронному кабінеті», - повідомила вона.

 Спеціаліст зазначила: якщо платник податків до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Інна Сердюкова доповнила, що станом на 1 листопада 2021 року громадянами Дніпропетровської області було подано на 47 тисяч 663 податкових декларації про майновий стан і доходи 2020 року.

 «Задекларовано до оплати: 141,7 гривень податку на доходи фізичних осіб, а також 20 мільйонів гривень військового збору. Обкладені доходи в розмірі понад 1 мільйон гривень задекларували 393 жителя нашої області », - поділилася Інна.

За словами фахівця загальна сума задекларованого громадянами доходу становить 7 мільярдів 208, 8 мільйонів гривень (за минулий рік 5 мільярдів 321 мільйонів гривень). В свою чергу, правом на отримання податкової знижки у 2021 році скористувалися 7 948 осіб .

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook