Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування

Сьогодні 21 грудня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування».

У прес-конференції взяла участь:

  • Головний державний інспектор відділу податків та зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС в Дніпропетровській області Мирослава Коваленко.

 

З 1 вересня поточного року розпочалась кампанія одноразового добровільного декларування, яка триватиме до 1 вересня наступного року. Про це розповіла головний державний інспектор відділу податків та зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС в Дніпропетровській області Мирослава Коваленко.

«Спеціальному декларуванню підлягають будь-які активи фізичної особи, які були одержані за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори станом на 01.01.2021.

Головною відмінністю такого декларування є принцип самовизначення. Тобто, кожна людина для себе самостійно визначає, чи приймати участь у декларуванні, одним платежем, чи безвідсотково.

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування», - повідомила Мирослава.

Мирослава Коваленко відмітила, що скористуватися добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування.

Заборонено подавати декларацію:

  • неповнолітнім та недієздатним особам;
  • особам, які у період з 2005 року подавали декларацію відповідно до антикорупційного законодавства;
  • особам, до яких застосовані спеціальні економічні та інші заходи (санкції.)

«Слід зазначити, що звичайно для громадян, які отримують доходи, стандартні ставки оподаткування становлять:

18% - податок з доходів фізичних осіб;

1,5% - військовий збір.

В рамках податкової амністії ставки збору доходів значно нижчі від звичайної, а саме:

2,5% - ставка збору у разі придбання державних облігацій з терміном обігу понад 365 днів;

5% - ставка збору для валютних цінностей, банківських металів, рухомого та нерухомого майна, розміщених на території України.

9% - ставка збору для валютних цінностей, розміщених за межами України.

Також, тимчасово з 1 вересня до 1 березня 2022 гору для іноземних валютних цінностей діє ставка – 7 %», - проінформувала вона.

Об’єкти одноразового добровільного декларування:

  • валютні цінності;
  • нерухоме майно;
  • рухоме майно;
  • цінні папери та корпоративні права;
  • грошові активи.

Об’єкти, які не підпадають під одноразове (спеціальне) добровільне декларування:

  • квартира/квартири загальною площею не більше 120 м кв або житловий будинок/будинки загальною площею не більше 240 м кв;
  • некомерційні нежитлові будівлі загальною площею не більше 60 м кв;
  • земельні ділянки в межах норм безоплатної передачі;
  • один транспортний засіб особистого некомерційного використання за визначеними критеріями;
  • інші активи, крім вже зазначених, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. гривень на 1 вересня 2022 року (дату завершення декларування).

Експерт доповнила, що ще одним принциповим моментом одноразового добровільного доходів є те, що податкова служба не перевіряє джерело походження доходів.

«Податкова служба не має права вимагати ніяких додаткових документів. Крім камеральної перевірки декларації на наявність логічних та арифметичних помилок ніяких інших перевірок поданої звітності податкова служба не проводить.

Для зручності, декларація подається до податкової служби виключно в електронному вигляді через електронний кабінет платника податків. В одноразовій декларації для різного типу активів передбачено свій окремий розділ»,- резюмувала Мирослава.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook