До Дня ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС: соціальний захист, пенсійне, медичне забезпечення та взаємодія з обласною радою

14 грудня, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «До Дня ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС: соціальний захист, пенсійне, медичне забезпечення та взаємодія з обласною радою».

У прес-конференції взяли участь:

  • Голова ради Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Олег Геращенко;
  • Заступник начальника управління пенсійного забезпечення-начальник відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства Тетяна Стасенко;
  • Завідувач диспансерного відділу по медичному забезпеченню осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова» Тетяна Чекмарьова.

Олег Геращенко розказав, що відстоювання прав ліквідаторів має місце у діяльності чорнобильських організацій, але про просвітницьку роботу люди, що пройшли весь жах Чорнобильської трагедії не забувають.

«Нашій організації вже 31 рік. Минулоріч ми відзначили 30-річчя. Підготували фільм про організацію, в якому розповіли про наші досягнення. Ми всі ці роки займалися не лише тим, що просили ліки, гроші та пенсії, а й просвітницькою роботою. Розповідали про те, що трапилося на Чорнобильській АЕС та які наслідки. Ми 12 років проводили фестиваль «Чорнобильські мотиви», у рамках якого були не лише пісні, а й поетичний конкурс, а також конкурс дитячих малюнків. Це міжнародний фестиваль і на нього приїжджали з різних країн.

11 років поспіль ми випускали газету «Чорнобилець Придніпров’я». Ніхто в Україні із громадських організацій не випускав всеукраїнського друкованого видання крім нас. Нам допомагали у цьому Дніпропетровська обласна рада та адміністрація. Виділялося бюджетне фінансування на ці потреби: матеріальне заохочення, комунальні платежі, оренда. Так ми займалися творчістю, працювали з людьми та розповідали про те, що трапилося на Чорнобильській АЕС», - поділився Олег Геращенко.

Загалом же на території Дніпропетровщини, розказав ліквідатор та голова ради «Союз Чорнобиль України», діє 36 чорнобильських організації, до яких входить близько 5,5 тисяч людей. Він додав є цілий ряд питань, які потребують вирішення, та все ж відзначив, що представники обласної ради сьогодні тісно співпрацюють з ліквідаторами. Олег Геращенко пояснив, що через зміни у законодавстві громадська організація могла залишитися без приміщення, та за втручання представників Дніпропетровської обласної ради оренду офісу «Союз Чорнобиль України» було подовжено більш ніж на 2 роки.

Всього ж у Дніпропетровській області на обліку перебуває 18 898 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у тому числі, 1875 дітей. У 2021 році на грошові компенсації та допомог цій категорії населення з державного та обласного бюджетів було виділено 58 млн гривень. Також коштом обласного бюджету чорнобильці забезпечувалися протягом року необхідними ліками і послугою зубопротезування. Медичне обслуговування та щорічну диспансеризацію чорнобильці, що проживають на території Дніпропетровщини, мають змогу проходити у лікарні ім..Мечникова.

Про це розказала завідувач диспансерного відділу по медичному забезпеченню осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова» Тетяна Чекмарьова.

«Лікарня Мечникова з 1986 року опікується чорнобильцями. Перші дні після аварії в лікарню привозили евакуйованих з області людей, ліквідаторів аварії. І так вже історично склалося, що наш медичний заклад є тим медичним закладом, в якому працює спеціалізоване Чорнобильське відділення тільки хворих цього контингенту. Також у нас працює обласний рівень державного реєстру України, в якому накопичується база даних на всіх чорнобильців регіону, які щорічно проходять диспансеризацію за місцем проживання. Якщо у 80-ті роки було біля 35-ти тисяч таких постраждалих, то зараз у базі даних 13,5 тисяч таких людей. Вони знаходяться на обліку у Центрах первинної медико-санітарної допомоги, складають декларації з сімейними лікарями і спостерігаються за місцем проживання. З них 9,5 тисяч людей – це ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС. Щорічно вони проходять диспансеризацію у лікарні ім. Мечникова», - пояснила Тетяна Чекмарьова.

Загалом, стаціонарне лікування щорічно у лікарні ім..Мечникова проходять близько тисячі чорнобильців. А напередодні пам’ятних дат у мед закладі для цієї категорії населення влаштовують додаткові обстеження.

«На такі заходи ми запрошуємо ліквідаторів з різних регіонів. Наприклад, шахтарів Західного Донбасу, які теж перші роки були залучені до ліквідації наслідків, з міста Дніпра, де у нас на обліку максимальна кількість ліквідаторів, а також із сільських районів. Фахівці лікарні, професорський склад Дніпровської медичної академії беруть участь у цих консультаціях. Хворі проходять обстеження, отримують рекомендації на подальше лікування. Ті чорнобильці, що потребують стаціонарного лікування, госпіталізуються до чорнобильського відділення, або в інші відділення лікарні на додаткові обстеження або хірургічне втручання», - розказала завідувач диспансерного відділу по медичному забезпеченню осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова».

Цьогорічні таке додаткове обстеження для чорнобильців було проведене 8 грудня. Тетяна Чекмарьова поділилася, що через карантинні умови долучитися до нього змогли тільки 20 людей.

На обліку ГУ Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області знаходиться майже 12 тисяч осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Середній розмір пенсійних виплат для цієї категорії нині складає 6 338,75 гривень на місяць. Про це розказала заступник начальника управління пенсійного забезпечення-начальник відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства ГУ ПФУ в Дніпропетровській області Тетяна Стасенко.

«Протягом 2021 року органами пенсійного фонду проведено декілька перерахунків пенсії, які направлені на збільшення мінімального розміру пенсії ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, а саме особам з інвалідністю, а також потерпілим 1-ої категорії. Мінімальні розміри підвищені та складають: для інвалідів 1-ої грипу – 6000 грн, для 2-ої групи – 4800 грн, для інвалідів третьої групи – 3700 гривень. Проведені були й перерахунки для ліквідаторів аварії на ЧАЕС першої категорії і тих, хто приймав безпосередню участь. При розрахунку застосовується середня заробітна плата за попередній рік», - зазначила Тетяна Стасенко.

Так, нові розміри мінімальних пенсій для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії становлять:

  • 1 група – 10 340, 35 грн;
  • 2 група – 8 272,28 грн;
  • 3 групи – 6 204, 21 грн.

Переглянута у 2021 році була й фінансова підтримка непрацездатних членів сімей чорнобильців у зв’язку із втратою годувальника. У разі наявності одного непрацездатного у родині – 50% пенсії по інвалідності померлого годувальника, двох і більше – 100%.

«З 1 січня 2022 року планується проведення перерахунку пенсій. На сьогодні правом розрахунку п’ятикратного розміру пенсій користувалися військовослужбовці та військовозобов’язані. З наступного року таким розрахунком будуть користуватися й потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС. Ніяких документів їм подавати не треба. Перерахунок буде проведено автоматично», - зазначила Тетяна Стасенко.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook