Шкільне харчування по-новому: проблемні питання у реалізації проекту та як їх вирішують у Дніпропетровській області

Сьогодні, 10 лютого, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Шкільне харчування по-новому: проблемні питання у реалізації проекту та як їх вирішують у Дніпропетровській області».

У прес-конференції взяли участь:

  • Головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева;
  • Завідувач сектору соціального захисту відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Інна Васильєва. 

За ініціативи Першої Леді в Україні триває реформа шкільного харчування. Про результати запровадження нових стандартів харчування та проблемні питання, що виникли під час реалізації проекту розповіла головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Нагадаємо, що з 01.01.2022 всі заклади освіти повинні перейти на нові норми харчування, що передбачені постановою КМУ № 305.

В основу Постанови покладено принципи здорового харчування. Затверджений Постановою Порядок організації харчування визначає принципи планування та механізм організації харчування дітей в освітніх закладах.

Маргарита розповіла, що з метою впровадження змін щодо харчування дітей, передбачених постановою Кабінету Міністрів України №305, створена робоча група.

«Головним завданням робочої групи є розроблення примірного меню на зимовий період для вихованців закладів дошкільної освіти. До її складу входять працівники Національного університету харчових технологій, відділів освіти та закладів освіти міст Києва, Броварів, Вінниці, Запоріжжя, Житомира, Сум, Кривого Рогу, Кам’янського, а також спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Кураторами групи є представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України та Держпродспоживслужби України. На разі МОЗ затверджено уніфіковане примірне чотиритижневе меню та технологічні картки, з якими можна ознайомитися на сайті МОЗ »,- повідомила вона.

Маргарита зазначила, що серед найчастіших скарг батьків надходь такі:

  • Не сприйняття несолодких напоїв та страв з обмеженою кількістю солі та квашених овочів;
  • Поєднання деяких груп харчових продуктів;
  • Незнайомі та незвичні для дітей страви (полента, чахохбілі з курячим філе, кебеб з сиром та інші);
  • Не сформованість культури здорового харчування.
  • А також розповсюдження хибної думки щодо запровадження меню пана Клопотенка.

«Вкотре звертаю увагу керівників закладів освіти та батьків. Кулінарний експерт Клопотенко бере учать у запровадженні реформи, проте не існує окремого якось затвердженого примірного «меню Клопотенка». Є окремі техкартки на страви, що затверджені МОЗ, які рекомендовані до використання», - зазначила вона.

Маргарита Малишева проінформувала, що за 2021 рік спеціалісти Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області провели 562 перевірки закладів освіти, у 475 (85%) були виявлені порушення вимог санітарного законодавства: «В поточному році за січень було перевірено 35 закладів освіти, у тому числі щодо організації харчування. Порушення виявлені у 90% закладів».

Станом на сьогодні в межах повноважень Держпродспоживслужби за постановою №305 розглядаються для погодження примірні чотири тижневі сезонні меню для харчування в закладах дошкільної та загально середньої освіти. Погоджено близько 65% примірних меню.

В свою чергу завідувач сектору соціального захисту відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Інна Васильєва повідомила, що у 152 закладах загальної середньої освіти Дніпра для дітей організоване харчування, 150 із них забезпечуються системою аутсорсингу або кейтерингу (коли харчування забезпечує якась певна організація).

«Фінансування цього меню відбувається за рахунок коштів місцевого бюджету Дніпровської міської територіальної громади. Майже 50% шкіл Дніпра мають можливість отримувати безоплатне одноразове харчування», - відмітила Інна.

Цим правом можуть скористатися певні категорії дітей,а саме:

  • діти-сироти та діти позбавленні батьківського піклування;
  • діти малозабезпечених сімей, або які навчаються у класах з інклюзивним навчанням;
  • діти загиблих учасників АТО;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб;

За рішенням міської ради відповідно до програми розвитку освіти на 2021-2025 роки додатково ще безоплатно можуть харчуватися діти наступних категорій:

  • учні 1-4 класів;
  • діти батьки яких є учасниками бойових дій під час проведення АТО;
  • діти з багатодітних родин;
  • діти з інвалідністю;

Для перелічених груп дітей за рахунок бюджетних коштів організовано харчування на таку суму:

  • для учнів 1-4 класів (6-11 років) – 42,42 грн.
  • для учнів 5-9 класів (11-12 років) – 49,75 грн.
  • для учнів 9-11 класів (14-18 років) – 53,21 грн.
  • для вихованців групи подовженого дня – 44,48 грн.
Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook