Як забезпечити безпеку дітей під час дистанційного навчання (канікули, карантин)

2 лютого, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Як забезпечити безпеку дітей під час дистанційного навчання (канікули, карантин)».

У прес-конференції взяли участь:

  • Шкільний офіцер поліції Денис Шульга;
  • Прес-офіцер Служби порятунку Дніпропетровської області Надія Антонова;
  • Психолог Олександра Клімова. 

Після переходу на дистанційне навчання, діти залишаються двома на самоті. Тому батькам необхідно поясняти своїй малечі головні правила поведінки у побуті. Детальніше про це розповів шкільний офіцер поліції Денис Шульга.

Денис наголосив, що позачерговим залишається питання поводження з електроприладами та вогнем.

«Батьки залишаючи дітей вдома на самоті повинні поясняти їм, як правильно користуватися електроприладами. Також необхідно попередити дітей - якщо хтось невідомий подзвонить в двері вашої квартири, то необхідно відразу зателефонувати батькам та повідомити про те, що відбувається», - сказав він.

Шкільний офіцер зазначив, якщо дитина залишається вдома сама, вона повинна мати можливість зв'язку. Також варто нагадати дитині номера екстрених служб, а саме: ДСНС- «101», поліції - «102», швидкої -«103» та газової служби - «104».

Правоохоронець наголосив, що за дітей до 14 років несуть відповідальність батьки.

«У випадку, якщо дитина скоїть якесь правопорушення за це будуть нести покарання і вона і її батьки»,- проінформував поліціянт.

Підсумовуючи Денис Шульга зазначив, що оволодіння цими простими навичками та правилами, можуть застерегти дітей від небажаних ситуацій і тим самим заспокоїти батьків.

В свою чергу прес-офіцер Служби порятунку Дніпропетровської області Надія Антонова сказала, що перебуваючи як вдома так і на вулиці діти повинні знати та дотримуватися правил безпеки життєдіяльності. Якщо дитина перебуває вдома, це зовсім не означає, що вона поза небезпекою, навіть якщо ваша дитина спокійна.

«Варто підкреслити, що дитину до 7-ми років не варто залишати одну вдома на тривалий час, вона повинна перебувати під наглядом батьків,родичів або няні. Якщо у вас виникає необхідність залишити дитину вдома саму, треба провести з нею профілактичну роботу та в доступній формі пояснити, які з навколишніх предметів можуть заподіяти травму. Також дуже важливим є нагадування дитині номерів екстрених служб та порядок дій у разі пожежі»,- сказала вона.

Спеціаліст зазначила, що з дітьми старшого віку також необхідно проводити профілактичні бесіди, пояснювати небезпеку різних необдуманих забавок, як вдома так і на вулиці.

Надія акцентувала: зважаючи на невтішну статистику щодо виникнення пожеж, за минулий рік на території області на пожежах загинуло 167 осіб, з них 2 дітей.

Питання дотримання правил пожежної безпеки є вкрай необхідним, тож про що варто пам’ятати дітям:

  • Перебуваючи вдома, не чіпати легкозаймистих, хімічних рідин;
  • Не користуватись електроприладами та обігрівачами без нагляду дорослих ;
  • У разі виходу з приміщення не залишати увімкненими телевізори, праски, обігрівачі тощо;
  • Не перевантажувати електромережу;
  • Не бавитися із сірниками, запальничками та іншими небезпечними побутовими предметами;
  • Не використовувати газові та електричні плити без дозволу дорослих;

У разі виникнення пожежі маленьким дітям не слід гасити полум’я самостійно, необхідно одразу покинути приміщення, повідомити про небезпечну ситуацію дорослих чи сусідів та викликати Службу порятунку за номером «101».

Психолог Олександра Клімова підкреслила що окрім вищезазначених навичок необхідно правильно вибудувати контактний ланцюжок між дитиною, батьками та школою під час дистанційного навчання.

На погляд фахівця, сучасні діти мають недостатньо інформації щодо безпеки життєдіяльності, як вдома, так і за його межами.

«Школи спільно з ДСНС та батьками повинні створити певну «пам'ятку» для дітей, для того аби доповнити їх знання»-, сказала вона.

Спеціаліст відмітила, що процес навчання є невід'ємним від процесу виховання. В період дистанційки залишається тільки аспект навчання, а виховання відходить на другий план. Олександра Клімова порадила, як цього уникнути.

«У процесі навчання дитина постійно знаходиться під контролем. Віддалена освіта передбачає пом'якшення цього контролю. У цьому випадку дуже важливо сформувати у дитини відчуття самоконтролю, зробити це зможуть тільки батьки», - зауважила вона.

Психолог дала декілька порад, як саме організувати цей самоконтроль.

« По-перше необхідно скласти дитині графік та режим дня, з детальним поясненням своїх дій. По-друге, здійснюємо посильний контроль через телефон, навіть на роботі. По-третє, приходячи до дому вкрай важливо встановити контакт з дитиною, включитися в її переживання та інтереси. Доречним буде поцікавився «як пройшов день? що вдалося зробити? що не вдалося?». І на останок необхідно організувати дозвілля дитини, таким чином, що б вона чітко усвідомлювала послідовність своїй дій. Для цього необхідно ознайомитися з вподобаннями дитини і тільки після цього запропонувати свої альтернативні варіанти»,- проінформувала она.

Олександра Клімова додала, що в період дистанційного навчання уразливими стають не тільки діти, а й батьки, тому що на їх плечі лягає вирішення складного завдання, як поєднати роботу та нагляд за дитиною: «Якщо є хтось з родичів це добре, а якщо нікого поруч не має і не має можливості дозволити послуги няні або вихователя? В такому випадку, єдиним рішенням, залишається відбудова містку між контролем за допомогою засобів зв’язку і самоконтролем дитини, який буде формуватися за присутністю батьків, хоча б і у такий спосіб».

Експерт резюмувала, якщо батьки приділять достатньо уваги для організації навчального процесу та дозвілля, то в результаті вони привчать дитину виконувати правила поведінки на самоті.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook