Застосування РРО та програмних РРО суб'єктами господарювання

Сьогодні, 24 серпня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Застосування РРО та програмних РРО суб'єктами господарювання».

У прес-конференції взяв участь:

  • Заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області Роман Дудник. 

Протягом 2022 року до Податкової служби від громадян неодноразово надходили скарги щодо неможливості розрахуватись на господарських одиницях банківськими картками. Повідомляли споживачі й про можливі ухиляння підприємців від оподаткування, а саме проведення розрахункових операцій без застосування касової техніки, здійснення господарської діяльності без отримання відповідних ліцензій, продаж підакцизної групи товарів (алкогольних напоїв, тютюнових виробів) без марок акцизного податку, використання праці найманих працівників без належного оформлення, та інше.

З метою уникнення непорозумінь з працюючим бізнесом, ГУ ДПС у Дніпропетровській області було сформовано мобільні групи. Вони надають представникам бізнесу практичні роз’яснення в податковому законодавстві. Також податківцями організовано виїзні семінари з роз’ясненнями, проведені гарячі телефоні лінії з суб’єктами господарювання та надані відповіді на актуальні питання. 

«Завдяки проведеній роботі, спостерігається позитивна динаміка використання на господарських одиницях при проведенні розрахунків банківських платіжних засобів, а також використання на господарських одиницях найманих працівників з належним офіційним працевлаштуванням. Ми намагаємось усіма можливими заходами довести до суб’єктів господарювання необхідність працювати в правовому полі з виконанням норм законодавства», - зазначив Роман Дудник.

Фахівець зауважив, Податкова не може залишати без уваги звернення громадян. У разі отримання скарги спеціалісти служби зобов’язані здійснити перевірку та підтвердити або спростувати факти наведені в зверненнях або листах. 

«Сумлінним представникам бізнесу, які дотримуються виконання норм податкового законодавства, не варто перейматись з даного питання. При проведенні перевірки, інспектори зафіксують відсутність порушень та складуть відповідну довідку. А до тих суб’єктів господарювання, які недотримуються вимог податкового законодавства, будуть вжиті відповідні заходи згідно діючих норм законодавства», - звернув увагу заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Одним з найпріоритетних напрямів роботи служби є боротьба з незаконою господрською діяльністью. Так, у 2022 році у 36 випадках встановлено факт реалізації (зберігання) підакцизної групи товарів з ознаками фальсифікованої продукції, а саме відсутні марки акцизного податку, або марки акцизного податку невідповідають об’єму продукції, а також здійснення господарської діяльності без отримання відповідних дозвільних документів. За результатами вжитих заходів організовано вилучення підакцизної продукції на загальну суму 2,2 млн. грн.

«Завдяки проведеній роботі додатково легалізовано 33 ГО з продажу тютюнових виробів, а саме на даних ГО зареєстровано РРО/ПРРО та отримано відповідні ліцензії», - поінформував податківець.

Він також нагадав, що норми Закону України №265/95 «Про застосування РРО в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» розповсюджуються на всіх суб’єктів господарювання. Тому всі СГ повинні бути обізнані в вимогах даного Закону, та неухильно його дотримуватись.

«З 01 січня 2022 року всі СГ фізичні особи платники єдиного податку ІІ-ІV груп повинні в своїй діяльності використовувати належним чином зареєстровану касову техніку. Отже, з початку 2022 року при проведенні розрахункових операцій всі суб’єкти господарювання повинні використовувати належним чином зареєстровану касову техніку, та видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми в паперовому вигляді або електронному. Відповідно до статті 9 Закону №265 платники єдиного податку І групи мають право здійснювати господарську діяльність без використання касової техніки», - розказав Роман Дудник. 

До І групи платників податків відносяться суб’єкти господарювання з загальним обсягом доходу (167 мінімальних зарплат). У 2022 році це дорівнює 1млн 85 тис. грн. Їх діяльність пов’язана з роздрібною торгівлею на ринках та надання побутових послуг населенню. 

«Звертаю увагу, що на сьогоднішній день відсутні зміни в законодавстві щодо можливості проведення розрахункових операцій без застосування зареєстрованої належним чином касової техніки. Отже при проведенні розрахункових операцій СГ зобов’язаний видавати споживачам розрахункові документи встановленої форми. Для тих суб’єктів господарювання, які працюють з програмними РРО внесені зміни в Закон № 265/95, та зазначено, що програмний РРО може працювати в режимі ОФФЛАЙН необмежену кількість часу», - резюмував Роман Дудник.

Відповідно до останніх змін в законодавстві, зняті всі обмеження щодо проведення фактичних перевірок. Податкова служба має право та повинна здійснювати проведення фактичних перевірок, але податківці докладають всіх зусиль для зменшення кількості таких перевірок. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook