«Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування»

Сьогодні, 22 липня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування».

У прес-конференції взяла участь:

  • Головний державний інспектор відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Мирослава Коваленко.

До завершення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування залишився місяць. Тому головний державний інспектор відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Мирослава Коваленко нагадала про основні аспекти добровільного декларування.

Громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 01 січня 2022 року. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року) та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування.

«Хочеться зазначити, що оскільки умова «до 01 січня 2021 року» застосовується виключно до доходів з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то фізична особа, яка здійснила придбання будь-якого активу після 01.01.2021 за рахунок зазначених доходів, може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням за умови дотримання інших вимог, визначених Податковим кодексом України», - повідомила Мирослава Коваленко.

Фахівець зазначила, що скористуватися добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування.

Заборонено подавати декларацію:

  • неповнолітнім та недієздатним особам;
  • особам, до яких застосовані спеціальні економічні та інші заходи (санкції.)
  • особи, які за будь-який період, починаючи з 01 січня 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції, передбачені пунктом 37 частини 1 статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів….»

До таких осіб, зокрема відносяться:

  • Президент України, Прем’єр-міністр України, члени Кабінету Міністрів України та їх заступники;
  • народні депутати України;
  • особи, які займають найвищі керівні посади у державних органах (Генеральний прокурор України, Голова та члени Правління Національного банку України, Головнокомандувач Збройних Сил України тощо);
  • надзвичайні і повноважні посли;
  • державні службовці, посади яких належать до категорії "А";
  • члени керівних органів політичних партій.

«Слід зазначити, що звичайно для громадян, які отримують доходи, становлять стандартні ставки оподаткування:

18% - налог з доходів фізичних осіб;

1,5% - військовий збір.

В рамках податкової амністії ставки збору доходів значно нижчі від звичайної, а саме:

2,5% - ставка збору в разі придбання державних облігацій зі строком обігу понад 365 днів;

5% - ставка збору для валютних цінностей, банківських металів, рухомого та нерухомого майна, розміщених на території України.

9% – ставка збору для валютних цінностей, розміщених за межами України», - проінформувала головний державний інспектор відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Об'єкти одноразового добровільного декларування:

  • валютні цінності;
  • нерухоме майно;
  • рухоме майно;
  • цінні папери та корпоративні права;
  • грошові активи.

При цьому, у разі декларування коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах декларант до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації має розмістити їх на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

Об'єкти, що не підпадають під одноразове (спеціальне) добровільне декларування:

  • квартира/квартири загальною площею не більше 120 м кв або житловий будинок/будинки загальною площею не більше 240 м кв;
  • некомерційні нежитлові будівлі загальною площею не більше 60 м кв;
  • земельні ділянки у межах норм безоплатної передачі;
  • один транспортний засіб особистого некомерційного використання за визначеними критеріями;
  • інші активи, крім уже зазначених, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн. гривень на 1 вересня 2022 року (дати завершення декларування).

Експерт доповнила, що ще одним принциповим моментом одноразового добровільного доходу є те, що податкова служба не перевіряє джерело походження доходів.

«Податкова служба не має права вимагати жодних додаткових документів Крім камеральної перевірки декларації на наявність логічних та арифметичних помилок ніяких інших перевірок поданої звітності податкова служба не проводить.

Для зручності, декларація подається до податкової служби виключно в електронному вигляді через електронний кабінет платника податків. В одноразовій декларації для різного типу активів передбачено свій окремий розділ», – резюмувала Мирослава Коваленко.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом:

1. протягом 30 календарних днів з дати подання декларації;

2. трьома рівними частинами:

першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

другого платежу - до 1 листопада 2023 року;

третього платежу - до 1 листопада 2024 року у разі вибору декларантом альтернативної ставки збору.

При цьому порядок вибору порядку сплати збору зазначається декларантом самостійно у декларації.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook