Особливості обслуговування платників податків в умовах воєнного стану

Сьогодні, 28 липня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Особливості обслуговування платників податків в умовах воєнного стану».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

На сьогодні, не залежно від місця обліку платників податків, в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області послуги надаються 35 центрами обслуговування платників при ДПІ, мобільним ЦОП та Головним управлінням. У ЦОПах доступні 79 адміністративних послуг, 53 з яких безкоштовні. 

Серед основних завдань ЦОП – надання адміністративних послуг та консультацій, приймання податкової та іншої звітності, інформування суб’єктів звернень про порядок надання адмінпослуг та впроваджені електронні сервіси ДПС. На сайті (dp.tax.gov.ua) Головного управління ДПС в банері «ЦОП» розміщена інформація щодо адрес ДПІ, контактні телефони модераторів та маршрути транспорту, яким можна добратися до ДПІ Дніпропетровської області.

«До найпоширеніших звернень платників податків адміністративних послуг з початку запровадження воєнного стану є видача картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Також видача відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків і реєстрація платника єдиного податку», - розказала Алла Свірська.

Вона також додала: запроваджений ДПС України новий програмний модуль «ДРФО.Е-кабінет інспектора» значно прискорив надання будь-якої інформації із ДРФО, що додає зручності громадянам.

З початку року Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області видано реєстраційних номерів облікової картки більше 40 тисячам платникам податків, відомостей із ДРФО – понад 12 тисяч та зареєстровано майже 8 тисяч платників єдиного податку.

«В умовах  введення в Україні воєнного стану Головним управління ДПС у Дніпропетровській області продовжується робота  мобільного центру обслуговування платниківдля більш зручного надання послуг у віддалених куточках Дніпропетровської області. Його робота збільшує рівень задоволеності платників податків наданням адміністративних, консультативних та сервісних послуг   за місцем проживання. Інформація стосовно чергового виїзду мобільного ЦОПу публікується на сайті ГУ ДПС», - додала начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

В умовах воєнного стану важливим вектором допомоги платникам є електронні сервіси ДПС України, які забезпечують спілкування з податковими органами дистанційно. Платники можуть отримати всю необхідну інформацію, довідки, консультації та подати звітність до податкових органів без особистих візитів до служби.

Державною податковою службою запущено й Telegram-канал, на якому щодня розміщуються ексклюзивні матеріали. Тільки на офіційному Telegram-каналі ДПС ви можете отримати достовірну інформацію: новини, поточні дані, роз’яснення та оцінки фахівців. 

«Корисним також є електронний сервіс  InfoTAX, який  надає платникам податків можливість через месенджери Telegram та Viber отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, результати обробки документів, строки подання звітності та сплати податків. Найпопулярнішим електронним сервісом ДПС України є Електронний кабінет. Адже одним із основних податкових сервісів є подання звітності в електронному вигляді, який є пріоритетним напрямком у розвитку партнерських стосунків між центральними органами виконавчої влади та суб’єктами господарювання. Найбільшу частину користувачів Е-кабінету складають фізичні особи – підприємці та громадяни», - зазначила Алла Свірська.

Головними перевагами Е-кабінету є те, що ним можна скористатись цілодобово (у тому числі у святкові та вихідні дні) як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв через мережу Internet, без використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення.

За допомогою цього сервісу можна сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків тощо.

Фізичні особи за допомогою Електронного кабінету для громадян мають можливість:

  • сплатити податки;
  • отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків за період, починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (з розбивкою поквартально);
  • подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки;
  • подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інше.

«З питань розвитку онлайн-сервісів Державна податкова служба України спільно працює з Міністерством цифрової трансформації. Завдяки спільній роботі Мінцифри та ДПС сервіси податкової служби також доступні і на порталі Дія в розділі «Мої податки», де платники можуть отримати інформацію про свої податкові дані, стан розрахунків з бюджетом, дані про банківські рахунки, а також мають можливість сплати податків та подання декларацій для ФОП-спрощенців. Це дає громадянам можливість обирати найбільш зручний формат свого спілкування з державними органами», - резюмувала Алла Свірська.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook