Стан атмосферного повітря у Дніпрі: результати моніторингу спеціалістів

Сьогодні, 19 серпня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Стан атмосферного повітря у Дніпрі: результати моніторингу спеціалістів».

Державна екологічна політика України передбачає виконання як міжнародних так і власних програм, спрямованих на охорону навколишнього середовища. Одним з центральних екологічних напрямків передбачені заходи по охороні атмосферного повітря. Дніпропетровська область безпосередньо залучається до розробки відповідних програм у т.ч. соціально-гігієнічного моніторингу.

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» відповідно до «Плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2022 рік» подовжує моніторингове дослідження стану якості атмосферного повітря у житловій забудові м. Дніпро у зоні впливу промислових підприємств. Згідно галузі акредитації, зазначена установа виконує дослідження на вміст в атмосферному повітрі більше 30 показників забруднюючих речовин, у тому числі згідно плану моніторингу, на 14 показників.

«За планом санітарно-гігієнічного моніторингу у поточному році нашою лабораторією виконано більше 700 досліджень з яких у 64 дослідженнях (9,11 %) мали перевищення забруднюючих речовин. Основними речовинами, що мали перевищення ГДК є азоту діоксид (29 досліджень), вуглецю оксид (11 досліджень), пил недиференційований (22 дослідження). Крім того фіксувались перевищення вмісту фенолу.

Згідно результатів досліджень у поточному році мали місце перевищення вмісту забруднюючих речовин у житловй забудові у зоні впливу ПраТ «Дніпровський металургійний завод», ПрАТ з І.І.Днпровський олійноекстракційний завод , ПАТ «Дніпроважмаш», ПАТ «Інтерпайп НТЗ», ДП «Дніпровський Електровозобудівельний завод» та інші»,- розповів лікар з комунальної гігієни санітарно гігієнічного відділу Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Віталій Свиридов.

Мали місце перевищення вмісту забруднюючих речовин в зоні впливу автомагістралей. У тому числі пр. Сергія Нігояна, пр. Гетьмана Мазепи, пр. Гагаріна, вул. Робоча, вул. Володимира Мономаха.

«Моніторингові дослідження  будуть подовжені на протязі року. Результати соціально-гігієнічного моніторингу надаються до департаменту екології Дніпропетровської ОДА та МОЗ України. Крім того, зазначена інформація використовується для підготовки щорічної Національної доповіді, Екологічного паспорту Дніпропетровської області»,- проінформував спеціаліст.

Наші промислові підприємства не самий гарний приклад по дотриманню екологічних норм при контролю за викидами у атмосферне повітря забруднюючих речовин.

«Законами природи ніхто крім неї  не керує. І осінь традиційно прикрашає  наші дерева, парки, сквери жовтим і червоним листям, не виключено і приватний сектор. Однак, за цією красою осіннього листопаду стоїть велика проблема, а саме утилізація опалого листя. На жаль комунальні служби не завжди встигають утилізувати  листя.  І ні для кого не секрет, що не усі двірники дотримуються норм, що забороняють спалення листя»,- сказав Віталій Свиридов.

Ще гірша ситуація у приватному секторі, де власники  домоволодінь спалюють опале листя. Зелені насадження – це легені міста, які на собі адсорбують усі забруднюючи речовини у повітрі.

«Спалювання опалого листя на території міста утворює загрозу для здоров’я населення особливо для людей з бронхо-легеневими хворобами, астмою, алергією  та іншими хворобами. Не має сенсу додатково читати нотацію з питань, про які населенню і так відомо.  Просто подбайте про власне здоров’я і здоров’я ваших рідних», - додав  фахівець.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook