ГоловнаАнтикризова медіа-платформа

Питання реєстрації РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону #3219

Сьогодні, 16 листопада, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему: «Питання реєстрації РРО/ПРРО з урахуванням положень Закону #3219».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

З 1 серпня 2023 року, згідно із Законом України від 30 червня 2023 року №3219-IX, вступають в силу важливі зміни у сфері оподаткування, зокрема внесені до Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Відповідно до нових норм, контролюючі органи з 1 серпня та з 1 жовтня 2023 року, при виявленні факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, застосовуватимуть фінансові санкції, передбачені законом. Детальніше про нововведення в реєстрації та використані РРО/ПРРО розповіла начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська.

«Під час дії воєнного стану Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області продовжує працювати та надавати консультаційні послуги суб’єктам господарювання та громадянам, ведеться розширена роз’яснювальна кампанія про необхідність застосування належним чином зареєстрованої касової техніки. З 01 січня 2022 року всі підприємці платники єдиного податку ІІ-ІХ груп, не залежно від обсягу доходів, окрім платників єдиного податку І групи повинні в своїй діяльності, при проведенні розрахункових операцій, використовувати РРО/ПРРО. Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі»,- повідомила спеціалістка.

Алла Свірська додала, що ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

1. Де можна скачати програмний РРО?

«Державна податкова служба України розробила нові версії програмного забезпечення ПРРО для операційної системи iOS (Apple) та Web, а також оновила версії для Windows та Android. Так, безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання ПРРО розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДПС України https://tax.gov.ua у банері «Програмні РРО»»,- пояснила фахівчиня.

2. Де платникам податків можна ознайомитись з інструкціями по встановленню та використанню ПРРО?

«Ще раз нагадаю, що керівництво користувачів безкоштовного програмного рішення ДПС для версій WEB, Android, iOS та Windows розміщені на сайті ДПС України https://tax.gov.ua: Головна/БАНЕР/Програмні РРО/Керівництво користувача безкоштовного ПРРО (для WEB, Android, iOS, Windows)»,- зазначила Алла Свірська.

3. Яка корисна для платників інформація розміщена у банері «Програмні РРО»?

Також, окрім активних посилань на цифрові платформи для завантаження ПРРО від ДПС банер «Програмні РРО» містить:

  • нормативно-правові акти, повязані з роботою ПРРО;
  • керівництва користувачів ПРРО від ДПС;
  • розяснення для платників;
  • відповіді на актуальні запитання;
  • відеоуроки та презентації;
  • реєстраційні форми;
  • форми для отримання електронних довірчих послуг.

4. Які можливості у безкоштовного ПРРО від ДПС?

ПРРО, яке надається Державною податковою службою на безоплатній основі має такі можливості:

  • створення та реєстрація фіскальних чеків;
  • легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек;
  • друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;
  • відкриття/закриття зміни;
  • службове внесення/службова видача;
  • ведення довідників номенклатури;
  • експорт/імпорт довідників номенклатури;
  • продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;
  • використання сканера штрих-кодів;
  • використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (готівка/картка));
  • просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека;
  • оформлення повернення товарів та чеків повернення;
  • формування та перегляд X-звіту;
  • формування та перегляд Z-звіту;
  • автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.

5. Начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська роз’яснила, яка послідовність дій має бути здійснена платником для реєстрації ПРРО?

Для використання ПРРО від ДПС суб’єкту господарювання потрібно:

1. Завантажити та встановити програмне забезпечення ПРРО відповідне операційній системі пристрою – з AppStore для iOS (версії 15 або новіше), з PlayMarket для Android (версії 8.1 або новіше), з вебпорталу ДПС для Windows (версії 7 SP1 або новіше).

2. Для того, щоб почати працювати з ПРРО, необхідно отримати кваліфікований електронний підпис для відповідальної особи. У банері «Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг» розміщено роз’яснення та зразки заповнення документів.

3. Суб’єкту господарювання необхідно подати через Електронний кабінет або Єдине вікно подання електронної звітності наступні форми:

  • повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20–ОПП;
  • заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1–ПРРО;
  • повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа про касира за формою № 5–ПРРО;

4. Запустити застосунок та авторизуватися за допомогою КЕП (касира, старшого касира), який було вказано в Повідомленні за ф. № 5–ПРРО.

6. Який механізм відкриття та закриття робочої зміни при застосуванні ПРРО операцій особою, яка здійснює розрахункові операції?

«При застосуванні програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) відкриття робочої зміни відбувається на підставі технологічного повідомлення з типом відкриття зміни, яке автоматично формується програмним забезпеченням ПРРО при виконанні такої операції особою, яка здійснює розрахункові операції. Закриття робочої зміни здійснюється на підставі Z-звіту або технологічного повідомлення про закриття зміни, яке формує програмне забезпечення ПРРО після формування Z-звіту»,- говорить представниця Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

7. Які зміни вніс в роботу ПРРО в режимі офлайн прийнятий Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX?

«Щодо роботи ПРРО в режимі офлайн би зазначити, що після набрання чинності Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265), а саме відновлено дію абзацу сьомого ст. 5 Закону № 265, у зв’язку з чим використання програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО) в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено», - проінформувала Алла Свірська.

Отже, з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

Якщо СГ бажає отримати діапазон фіскальних номерів для роботи в режимі офлайн, він може подати до контролюючого органу Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316605) (додаток 1 до Порядку № 317) з позначкою «Зміни», відповідно до п. 9 розд. II Порядку № 317.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook