ГоловнаCуспільство

У Дніпропетровському терцентрі комплектування та соціальної підтримки тривають заходи з підготовки до призову офіцерів запасу

З метою забезпечення інформування, належного сприйняття суспільством факту чергового призову офіцерів запасу на військову службу за призовом офіцерського складу та недопущення негативних проявів, непорозумінь щодо проведення зазначених заходів військовий комісар Дніпропетровського ОТЦК  та СП полковник  Олег  Васильович  Котелевець дав розгорнуте інтерв’ю.

- Олеже Васильовичу, на підставі якої нормативної бази буде здійснено призов офіцерів запасу, кого саме будуть призивати та на який термін?

Дійсно в Дніпропетровському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки триває робота атестаційної комісії, яка проводить відбір кандидатів на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

Головною метою призову офіцерів є набуття ними практичного досвіду, перепідготовки, збільшення кількості військово-навчених осіб в запасі та підвищення рівня укомплектованості Збройних Сил України офіцерським складом.

 Основною нормативною базою, яка регулює це питання є Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Положення про Міністерство оборони України», затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 року №671 (зі змінами), «Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України», затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153 та наказ Міністерства оборони України від 10.04.2009 року № 170 «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» та інші нормативні акти.

Відповідно до цих нормативних актів атестаційною комісією будуть відібрані та призвані на військову службу за призовом терміном на 18 місяців офіцери запасу віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки, склали встановлені іспити, мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче бакалавра та які не проходили військову службу у Збройних Силах України.

Хочу наголосити, що відбір буде відбуватися серед офіцерів запасу з визначеними військово-обліковими спеціальностями, на рівних засадах як для чоловіків, так і для жінок, які придатні до військової служби за станом здоров'я.

- Чи відправлятимуть призваних офіцерів служити в зону ведення бойових дій?

- Після призову офіцери будуть призначені на посади слухачів курсів підготовки та перепідготовки при вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ), в залежності від профілю підготовки це можуть бути ВВНЗ, які розташовані у місті Одесі, Харкові, Львові, Києві. Навчання триватиме близько трьох  місяців і після закінчення, за результатами роботи мандатних комісій при ВВНЗ, офіцери будуть призначені на вакантні посади до військових частин. Хочу наголосити, що військові, які проходять службу за призовом осіб офіцерського складу, в зону проведення Операції об’єднаних сил направлятися не будуть.

- Що повинен зробити офіцер запасу при отриманні повістки, чи існують поважні причини неприбуття у вказаний у повістці термін?

Відповідно до вимог пункту 10.2 наказу Міністерства оборони України від 10.04.2009 року № 170, після видання наказу Міністра оборони України щодо призову на військову службу осіб офіцерського складу запасу громадяни України, яким надійшла повістка, зобов’язані прибути в пункт і в термін, зазначені в повістці. Крім того офіцери запасу після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в п’ятиденний строк стати на військовий облік.

Особливу увагу хочу звернути керівників підприємств, установ, організацій усіх форм власності, які згідно цих вимог повинні  забезпечити своєчасне прибуття громадян відповідно до врученої повістки.

Після вручення повістки зміна місця військового обліку кандидатам до військової служби за призовом не допускається, за винятком підтверджених відповідними документами випадків, які передбачають переведення на роботу в іншу місцевість, переїзд на нове місце проживання, прийняття до навчального закладу і вибуття в іншу місцевість для продовження навчання, направлення за розподілом на роботу в іншу місцевість після закінчення навчального закладу.

Поважними причинами неприбуття офіцера запасу в установлений строк, які підтверджені відповідними документами, є: перешкода стихійного характеру; хвороба офіцера запасу або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк; смерть його близького родича або близького родича його дружини.

Інші причини не вважаються вагомими і можуть бути розцінені, як ухилення від призову на військову службу.

- Пане полковнику, громадян – офіцерів запасу  також цікавить відповідальність за ухилення від призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу. Багато хто не розуміє, наскільки серйозними можуть бути наслідки від 

- Саме так, в Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу: адміністративна і кримінальна.

Адміністративна відповідальність наступає за порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, тощо. І в цьому випадку застосовуються санкції передбачені статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Адміністративна відповідальність передбачає накладання штрафів.

А ось кримінальна відповідальність, це вже серйозно. За статтею 335 Кримінального кодексу України ухилення від призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу  карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Отже я наполегливо рекомендую офіцерам не нехтувати своїми обов’язками, а як того вимагає чинне законодавство прийти до нас, та отримати не тільки досвід, а ще і ряд переваг у проходженні військової служби за призовом осіб офіцерського складу. Як показує досвід минулих призовів, значна частина офіцерів, що були призвані, вирішили продовжити службу в Збройних Силах України та підписали контракт.

- Відомо, що певні категорії офіцерів запасу мають право на відстрочку від призову, або звільнення від служби, як діяти їм?

- Дійсно, за рішенням атестаційної комісії відстрочка від призову на військову службу осіб офіцерського складу надається на підставах, визначених статтею 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Офіцери запасу, яким надано відстрочку від призову на військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Крім того, офіцери запасу, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на військову службу осіб офіцерського складу, а також особи, які не мають права на відстрочку або підстав для звільнення, передбачених Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", і не призвані з різних причин на військову службу у встановлені строки, можуть бути призвані на військову службу осіб офіцерського складу під час здійснення наступного призову.

Призову не підлягають офіцери запасу, які проходили військову службу та службу у військовому резерві, а також визначені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” військовозобов’язані, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Я вважаю, що офіцери запасу зацікавлені в тому, щоб ознайомитись з повним переліком цих підстав, і раджу заздалегідь з цими питаннями звернутись у територіальні центри комплектування за місцем проживання для надання консультацій з цього приводу.

Також хочу зауважити, що будь хто до Лав Збройних Сил України призваний не буде. При відборі ми обов’язково проводимо психологічне тестування, одразу відсіюються особи, які притягувались до кримінальної відповідальності, або перебувають на обліку у наркологічному диспансері, тощо.

Нам важливо зробити якісний відбір серед громадян, як чоловіків так і жінок та заохотити їх, після закінчення служби за призовом, продовжити її підписавши контракт.

Доречи, призвані із запасу особи офіцерського складу, які позитивно оцінюються, після шести місяців проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу за їх бажанням можуть продовжити військову службу за контрактом.

- Пане полковнику, як відомо, офіцери запасу це не призовники, багато з них вже має постійне місце роботи, сім’ю, житло, тобто   сталий соціальний статус. Як він зміниться з початком проходження військової служби за призовом?

- Під час проходження військової служби офіцери не тільки  виконують обов’язки але і користуються правами, пільгами і видами забезпечення, визначеними законодавством, тому в соціальному забезпечені у них   з’являться  певні переваги.

Відповідно до частини 3 статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на  військову службу за призовом осіб офіцерського складу, або прийнятими на військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Фактично це означає, що особа має право на дві зарплати одночасно, цивільну (за місцем роботи) та в Збройних Силах України.

Під час проходження служби офіцерам надається щорічна чергова відпустка терміном 30 діб, забезпечується проживання, а тим хто орендує житло – виплачується компенсація.

Грошове забезпечення та соціальний захист відповідає рівню офіцерів військової служби за контрактом.

Таким чином, у військовій службі за призовом осіб офіцерського складу я вбачаю ряд переваг як для офіцерів, які здобудуть досвід служби за військово-обліковою спеціальністю, виконають свій конституційний обов’язок, та будуть забезпечені соціальними гарантіями відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" так і для Збройних Сил України, адже ми залучаємо потужний потенціал із людей сформованих, які мають певні досягнення у цивільному житті, і будуть спроможні впровадити свій кращий свій досвід в їх діяльність.

 

 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook