ГоловнаCуспільство

Цьогоріч мешканцям Дніпропетровщини безкоштовно імплантували понад півтисячі кардіостимуляторів

Цьогоріч мешканцям Дніпропетровщини безкоштовно імплантували понад півтисячі кардіостимуляторів

З початку 2020 року 507 мешканцям області імплантували кардіостимулятори. Пацієнти з порушенням серцевого ритму отримали пристрої безкоштовно. Про це повідомила директорка Дніпропетровського обласного центру кардіології та кардіохірургії Олена Лугова. 

Про це повідомляє прес-служба Дніпропетровської обладміністрації.

«Штучні «водії» серця допомагають зберегти життя і поліпшити його якість хворим на серцево-судинні захворювання. Особливо тим, хто страждає від різного роду аритмій, – зазначила Олена Лугова. – Коли серцебиття на якусь мить припиняється, кардіостимулятор миттєво вмикається і подає рятівні електричні імпульси. Мешканці регіону отримують такі пристрої безкоштовно. Їх купують обласним та державним коштом. Загалом цього року в Дніпропетровському обласному кардіоцентрі вже провели більше 500 імплантацій».

Операції зі встановлення кардіостимулятора роблять під місцевою анестезією. Тривають вони зазвичай від 30 хвилин до однієї години. 

Ринкова вартість пристроїв – від 30 до 70 тис грн. Витрати на їх закупівлю компенсують з місцевого і державного бюджетів. 

Електрокардіостимулятор – це мініатюрний пристрій, розміром із сірникову коробку і вагою до 50 грам. Він здатний генерувати електричні імпульси для забезпечення серцевих скорочень. 

Спеціалісти Дніпропетровського обласного кардіоцентру нагадали: при болі в серці потрібно негайно звертатися за медичною допомогою. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook