ГоловнаCуспільство

ТОП-5 порад з енергоефективності взимку від ДТЕК Дніпровські електромережі

В зимовий сезон значно збільшується навантаження на електромережі. Основна причина – скорочення світлового дня та активне використання опалювальних приладів. Турбуючись про клієнтів,  ДТЕК Дніпровські електромережі підготував ТОП-5 порад з енергоефективності, які допоможуть забезпечити будинок чи квартиру від перевантаження та аварійних відключень. Про це повідомили в прес-службі ДТЕК Дніпровські електромережі. 

Кожен житловий будинок проєктується, споруджується із врахуванням певних розрахункових величин навантаження на мережі. Якщо навантаження перевищує норми, – можливі проблеми та аварії в електромережах: як внутрішньобудинкових, так і зовнішніх, що живлять цілі будинки й квартали. При одночасному ввімкненні енергоємних електроприладів (опалювальні пристрої, водонагрівачі, кондиціонери, мікрохвильові пічки, електрочайники та ін.) необхідна потужність для їх роботи зростає в десятки разів. Електромережі, що не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі, а це може призвести до відключення електроенергії.

«ДТЕК діє в інтересах України, забезпечує надійність електропостачання та комфорт клієнтів. Ми завчасно посилюємо мережі та проводимо їх модернізацію. Однак, взимку через одночасне ввімкнення енергоємних приладів мережі перевантажуються, що збільшує ризик виникнення аварії. Частіше це відбувається через те, що клієнти перевищують свою договірну потужність та використовують енергоємне обладнання понад допустиму пропускну здатність електромереж. Щоб цьому зарадити, рекомендуємо раціонально підходити до електроспоживання або, якщо є така потреба, збільшити вашу договірну потужність на будинок чи квартиру», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

ТОП-5 порад з енергоефективності, щоб уникнути перевантаження в мережі:

1) При покупці побутових електроприладів вибирайте енергоефективні пристрої. Як правило, потужність приладу вказана виробником – чим вона менше, тим краще. Особливу увагу варто приділяти енерговитратним пристроям: конвекторам, електропечам, холодильникам, бойлерам, електрочайникам та праскам.

2) Розподіляйте навантаження. Включайте найбільш енергоємні прилади по черзі. Особливо це важливо для будинків, які побудовані до 2000 року. Їхні внутрішньобудинкові мережі, як правило, не розраховані на високі навантаження.

3) Намагайтеся уникати пікових годин навантажень. Зазвичай це час з 7:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00. У ці години доводиться пік одночасної навантаження на мережі та перевищення як в окремо взятій квартирі, так і в районі.

4) Перейдіть на нічний режим енергоспоживання. За можливості використовуйте опалювальні прилади, посудомийні та пральні машини в нічні години. Це дозволить уникнути аварійних сплесків навантаження.

5) Майте контакти електрика, аджеякщо проблема у межах будинку, це питання має вирішувати відповідальний за внутрішньобудинкову мережу:

-          у квартирі  – це балансоутримувач чи управитель вашого будинку (ОСББ, керуюча компанія, тощо);

-          у приватному будинку – власник житла;

-          на вулиці  або районі   –  необхідно звернутись до ДТЕК Дніпровські електромережі.

У разі відключення світла через перевантаження: вимкніть усі енерговитратні прилади й ввімкніть «автомат». Якщо продовжує вибивати світло, необхідно звернутися до електрика. Не намагайтеся здійснити ремонт самостійно, це небезпечно!

Якщо ж є необхідність збільшити договірну потужність для вашого будинку чи квартири, – подайте заяву онлайн на сайті  ДТЕК Дніпровські електромережі. Під час пандемії наша компанія надає сервіси дистанційно.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook