ГоловнаCуспільство

Тарифні збитки АТ «Дніпрогаз» за 2020 рік склали 94,6 млн грн

Тарифні збитки АТ «Дніпрогаз» за 2020 рік склали 94,6 млн грн

Різке зростання цін на газ, який АТ «Дніпрогаз» купує для технологічних потреб за тарифні кошти, призвело до отримання збитків за підсумками 2020 року. З початку цього року зростання цін на газ пришвидшилось, тому нові тарифи також не покривають всіх обґрунтованих витрат Оператора ГРМ. Така хронічна збитковість дестабілізує діяльність газорозподільної компанії, яка забезпечує газом понад 400 тис побутових клієнтів Дніпра та Дніпровського району.

Про це повідомили у прес-службі компанії.

АТ «Дніпрогаз» майже 40% від отриманих тарифних коштів направляє на закупівлю обсягів газу для технологічних потреб. Впродовж другого півріччя 2020 року ціна на газ зросла на 54%. В той час як в минулорічному тарифі на розподіл його вартість була на третину нижча. За рахунок суттєвої різниці в ціні газу та вартості газу, закладеною в тарифі АТ «Дніпрогаз», компанія за підсумками 2020 року отримала збитки у розмірі 94,6 млн грн.

Аналогічна ситуація склалася і з тарифами на розподіл, встановленими на 2021 рік. У зв’язку з різким здорожчанням природного газу на ринку на початку року діючий з 1 січня 2021 року тариф на розподіл вже не покриває усіх економічно обґрунтованих витрат на придбання технологічного газу для АТ «Дніпрогаз».

Зокрема, в тарифі на розподіл на 2021 рік вартість технологічного газу встановлена на рівні 5800 грн/за 1 тис куб м. За результатами ж торгів на європейському хабі TTF вартість січневого газу вже складає 9650 грн за 1 тис куб. м. АТ «Дніпрогаз» не змогло придбати газ на Українській енергетичній біржі. Компанія двічі, 29 та 30 грудня 2020 року, оголошувала торги з метою закупівлі технологічного газу, але так і не змогла придбати ресурс за передбачені в тарифі кошти.

В тексті Меморандуму з МВФ, що підписаний президентом та прем’єр-міністром, зазначено, що тарифи на розподіл мають покривати усі витрати Операторів ГРМ.

Наслідками невиконання Меморандуму з МВФ стануть зростання ризиків дестабілізації газопостачання споживачів області, розбалансування на рівні Операторів ГРМ та доведення підприємств галузі до дефолту вже у першому півріччі 2021 року.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook