ГоловнаCуспільство

У Дніпрі стартувала кампанія по збору джерел іонізуючого випромінювання (ФОТО)

Протягом восьми місяців на території Дніпропетровської області проходить інформаційна кампанія з радіаційної обізнаності «КРОК до безпеки». 16 лютого стартував новий етап роботи із громадами та громадянами – збір небезпечних джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ), які опинилися за межами державного регулювання. Із 16 лютого по 19 березня у 8 містах Дніпропетровської області працюватиме мобільна радіологічна лабораторія.

Сьогодні, 16 лютого, лабораторія базувалась у Дніпрі на вул. Січеславська Набережна, 33. Спеціалісти лабораторії проводили на місці інформаційну та роз’яснювальну роботу, консультували громадян. При необхідності або підозрі, працівники виїжджають на місце і перевіряють підозрілі знахідки. Це безкоштовна робота. Про це повідомив експерт з радіаційної безпеки ГС Чорнобильський інститут досліджень і розвитку Дмитро Коваленко.

За його словами, мета проекту «КРОК до безпеки» виявити ДІВ і не допустити їх поширенню.

«Подібна акція проводиться вперше, її мета - підвищення радіаційної обізнаності населення щодо радіаційної безпеки. Якщо людина десь знайде чи помітить будь-де предмет зі знаком радіаційної безпеки, повинна звернутися до місцевих органів влади, повідомити про знахідку поліцію та ДСНС», - повідомив він.

Дмитро Коваленко розповів, що необхідно робити, якщо знайшли підозрілий предмет.

«По-перше, необхідно відійти подалі від знахідки , не брати її до рук, зателефонувати в поліцію та ДСНС. Якщо це буде в межах нашої компетенції, ми приїдемо і безкоштовно обстежуємо цей предмет або територію. Утилізацією небезпечних предметів займаються фахівці відповідних служб. В нашій державі така служба є – ДСП «Об’єднання «Радон», яка відповідає за ліквідацію радіаційних предметів», - розповів він.

Начальник відділу планування заходів цивільного захисту ГУ ДСНС в Дніпропетровській області Михайло Ішічкін повідомив, що відомство активно сприяє в реалізації проекту «КРОК до безпеки» в регіоні.

«Чорнобильський інститут досліджень і розвитку звернувся до нашого відомства з проханням посприяти інформаційної кампанії серед населення щодо поводження з джерелами іонізуючого випромінювання. Проект «КРОК до безпеки» в Україні пілотний. Дніпропетровська область стала першим регіоном, де було започатковано реалізацію проекту. Він є дуже корисним, оскільки питання зі зверненням ДІВ є не поширеною проблемою, але випадки виявлення таких джерел мають місце бути. ДСНС У Дніпропетровській області відповідно до українського законодавства щодо поводження з джерелами іонізуючого випромінювання є одним з елементів такої взаємодії. Роль нашого відомства полягає в тому, що ми залучаємося на первинне обстеження місцевості, де виявлено ДІВ. Після чого повідомляємо відповідні відомства», - розповів він.

 «Якщо предмет є радіоактивним, ми повинні його ізолювати в контейнер та зв’язатися з відповідними службами, оскільки, ми тільки виявляємо радіоактивні джерела, а не займаємося подальшою ліквідацією. Для цієї роботи повинні бути задіяні підрозділи ДСНС та працівники Дніпровської філії ДСП «Радон», - додав провідний інженер з радіаційної безпеки Артем Ставенко.

Довідка:

Чорнобильський інститут досліджень і розвитку – це вітчизняний експертно-аналітичний центр, який займається впровадженням власних та партнерських науково-технічних досліджень у сфері поводження з радіоактивними матеріалами, захистом навколишнього середовища та подолання наслідків радіаційних аварій. Інститут створює та реалізовує інформаційні, освітні та науково-дослідні програми у сфері радіології та радіаційної безпеки. У 2017 році інститут залучено як виконавця проекту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії джерел іонізуючого випромінювання», котрий здійснюється на виконання угод між Україною та США в сфері ядерної безпеки та програм контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї і запобіганню ядерному тероризму.

«КРОК до Безпеки» - кампанія з радіаційної обізнаності та контролю над нерозповсюдженням радіоактивних матеріалів, зокрема покинутих джерел іонізуючого випромінювання. Основна мета кампанії – підвищити рівень обізнаності населення щодо правил радіаційної безпеки, а також заохотити громадян повідомляти державні органи про виявлені та/або утримувані джерела іонізуючого випромінювання, підвищуючи тим самим рівень безпеки життєдіяльності.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook