ГоловнаCуспільство

Хто і як створює Національну стратегію безбар’єрного простору України

о роботи над Національною стратегією безбар’єрного простору долучилося вже понад 150 експертів з усієї України. Вони працюють в тематичних групах за шістьма напрямками. Пакет експертних пропозицій стане основою проєкту Нацстратегії безбар’єрності. Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровської ОДА.

Імпульсом до створення Нацстратегії стала “Велика розмова про безбар’єрність”, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська. 

Відповіді учасників опитування показали, що проблема бар’єрів турбує українців. Вона стосується майже кожного. 

Наприклад, студенту або літній людині важко влаштуватися на роботу. Батьки з дитячим візком або люди з інвалідністю не завжди можуть потрапити у магазин. А дитина в селі не може навчатися дистанційно через відсутність інтернету. Все це бар’єри, які перешкоджають не лише окремим людям, але й розвитку країни загалом – переконані експерти. Тому виникла необхідність створення державної стратегії, яка буде націлена на комплексне вирішення цих питань.

Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору розробляють в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання Указу Президента України. Її мета – зробити безбар’єрність новою суспільною нормою. 

Координує роботу над Стратегією міжвідомча робоча група Кабінету Міністрів України під головуванням Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. 

До групи входять 11 міністрів, низка народних депутатів України, представники Офісу Президента України, державних органів влади, Національного інституту стратегічних досліджень, громадськості та експертної спільноти.

До розробки стратегії також долучилися понад 150 експертів з різних регіонів країни. Вони працюють над конкретними пропозиціями у тематичних групах за шістьма основними напрямками: 

· соціальна безбар’єрність

· освітня безбар’єрність 

· економічна безбар’єрність 

· громадянська безбар’єрність 

· цифрова безбар’єрність 

· фізична безбар’єрність

У роботі тематичних груп беруть участь представники органів державної влади, експертного середовища, профільних громадських організацій, благодійних фондів, бізнесу, науковці з різних регіонів України. 

Аналітичну та технічну підтримку надають Центр економічного відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар'єрність» за сприяння проєкту ПРООН «Права людини для України». 

Вже 4 березня проєкт Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору, сформований за напрацюваннями експертних груп, презентуватимуть на засіданні міжвідомчої робочої групи Кабінету Міністрів України. 

Потім стартує широке громадське обговорення проєкту, до якого зможе долучитися кожен. 

Фіналізований та погоджений зі всіма дотичними органами державної влади документ передадуть на розгляд Кабінетом Міністрів України. Нацстратегію планують затвердити в середині квітня 2021 року. Після цього розпочнеться її повномасштабна реалізація. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook