ГоловнаCуспільство

Нове положення «Бюджету участі» зробить його більш прозорим і прогнозованим

Нове положення «Бюджету участі» зробить його більш прозорим і прогнозованим

Депутати Дніпра під час п’ятої чергової сесії міської ради затвердили нове положення про Бюджет участі. Відтак у найпопулярнішому серед дніпрян конкурсі громадських проєктів – низка нововведень, які зроблять його більш прозорим і прогнозованим. Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради.

Серед змін: автором проєкту може бути мешканець міста віком від 14 років (замість 16 років раніше). Також з 14 років тепер можна буде й голосувати за проєкти. Це дозволить залучити молодь, зокрема учнів.

Кількість типів проєктів зросла до п’яти: освітні, гуманітарні, медико-соціальні, муніципальні та інформаційно-молодіжні.

Підвищено граничні суми проєктів – від 100 до 500 тис. грн для малих (було від 50 до 200 тис. грн) та від 500 тис. до 1500 тис. грн (було від 200 до 1000 тис. грн) для великих.

З'явилось обмеження за кількістю на один заклад – не більше ніж два проекти. Голосувати за ініціативи можна протягом 16 календарних днів.

«Зміни внесено не одноосібно міською владою, а спільно з громадськістю. Попередньо проєкт змін обговорювався на громадських слуханнях. Так, наприклад, нові групи (типи) проєктів сформовано, щоб було справедливе голосування і конкуренція. Обмеження кількості проєктів, не більше ніж два на один заклад, введено для пропорційного розподілу бюджету. Також забороняється агітувати за проєкти у тих будівлях, де розташовані термінали. Якщо при реалізації проєкту заощаджено кошти, то їх не повернуть до бюджету, а направлять на модернізацію проєкту. Загалом внесені зміни удосконалять сам процес «Бюджету участі», зроблять його ще більш прозорим і наближеним до містян»,підкреслила директорка департаменту інноваційного розвитку ДМР Юлія Павлюк.

За 5 етапів «Бюджету участі» подано 1 812 ініціатив. Лише торік за 505 проєктів проголосували понад 111 тисяч дніпрян. Загалом на сьогодні близько 300 проєктів-переможців вже реалізовані та 152 (проєкти-переможці 2020 року) – у процесі.

Подання проєктів VI етапу планується у травні нинішнього року.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook