ГоловнаCуспільство

Патронатна вихователька з Дніпра Олена Бережна: «Це не робота, а шанс змінити життя дітей на краще»

На Дніпропетровщині – 8 патронатних родин. Там допомагають дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах. Одна з таких тимчасових сімей – у Дніпрі. Патронатна вихователька Олена Бережна каже: для неї це не робота, а шанс змінити життя дітей на краще. Про це повідомили в прес-службі Дніпроптеровської ОДА.

Олена Бережна разом із чоловіком та донькою живе у приватному будинку. Одна з кімнат – для маленьких гостей. 11-річний Костик – вже третя дитина, якій родина допомагає пережити скрутні часи. 

«У патронатної виховательки дві ролі: матері та професійного психолога. Із дітьми намагаюся розмовляти зрозумілою для них мовою. Ніколи не читаю моралі. Жодних заборон чи вимог – лише любов та підтримка. Для мене головне – змінити життя дітей на краще», – поділилася Олена Бережна. 

Костик у тимчасовій родині – 2, 5 місяці. Спочатку був замкнутим, та згодом із «тіткою Оленою» склалися дружні стосунки. Жінка каже, постійно радиться з нею. 

Хлопчик – творчий. Полюбляє малювати та випалювати по дереву. 

«Від творчості отримую задоволення, – сказав Костя. – Намагаюся малювати реалістично. Робити ескізи навчився самотужки, в Інтернеті». 

Окрім Дніпра, в області патронатні сім’ї діють у Жовтих Водах, Першотравенську, Синельниковому, Царичанці, Апостолівському та Павлоградському районах. 

«Патронатна родина – нова для України форма допомоги дитині. Це чудова альтернатива інтернатам та притулкам, – зазначила начальниця відділу обласного центру соціальних служб Ліна Сергієва. – Під патронатом дитина зазвичай перебуває до 3-х місяців. За особливих обставин термін може бути подовжено». 

Після перебування під патронатом дитина повертається до рідної сім’ї, або їй підшукують нову. 

Стати патронатними вихователями можуть жінки від 35 до 60 років та чоловіки – від 35 до 65. Для цього необхідно звернутися до місцевих центрів соцслужб та пройти навчання. 

Патронатні вихователі отримують за свою роботу від держави зарплату та кошти на виховання дитини.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook