ГоловнаCуспільство

«Eco Urban Congress»: у Дніпрі проходить перший всеукраїнський екологічний форум

«Eco Urban Congress»: у Дніпрі проходить перший всеукраїнський екологічний форум

16 та 17 червня у Дніпрі проходить перший всеукраїнський екологічний форум «Eco Urban Congress». Тут зібралися представники наукової спільноти, державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій з різних міст, аби обговорити нагальні проблеми мегаполісів у галузі екології та знайти їхнє вирішення на державному та муніципальному рівнях. Зокрема, на порядку денному – питання законотворчості, просвітницька діяльність, сучасні підходи у сфері захисту довкілля, каже директор департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Олег Семенко. Про це повідомили в прес-службі Дніпровської міської ради.

«Це перший захід такого масштабу у нашому місті і, мабуть, в Україні загалом. До участі запрошені всі відповідальні за питання екології: від науковців до юристів, від представників великих промислових підприємств до держслужбовців. Разом ми зможемо визначити найбільш больові точки і зрозуміємо масштаби необхідних інвестицій для вирішення визначених екологічних проблем. Зокрема, поговоримо про екомоніторинг – міський голова Борис Філатов приділяє чимало уваги цьому питанню у Дніпрі. Порушимо питання озеленення міст, боротьби з карантинними рослинами, енергозбереження», – зазначив Олег Семенко. 

У свою чергу голова постійної комісії з питань екології Наталя Начар’ян наголосила, що інформація, отримана на екологічному форумі, стане основою для роботи депутатського корпусу Дніпровської міськради: «В екологічній сфері є питання, на які потрібно шукати консолідовані відповіді. Такі дискусійні форуми – це гарна нагода, аби знайти оптимальний напрямок розвитку нашого міста у сфері екології». 

У заході взяла участь й Асоціація «Укрекоальянс». За словами її директора Максима Барінова, цей форум дасть можливість створити базу для місцевої стратегії поводження з відходами, яка матиме і роботу з промисловими гігантами, і населенням: «На нашу думку, головне – це не лише робота з великими промисловими підприємствами, а й робота з суспільством. Адже містяни повинні розуміти, як потрібно ставитися до навколишнього середовища, до відходів, які вони утворюють. Наше завдання як асоціації – передати практичний досвід саме для цього регіону та міста». Харківські колеги приїхали на форум, аби поділитися досвідом роботи проєкту «ZeroWaste Academy». 

Його філософія полягає у тому, що не потрібно чекати законодавчих норм, аби перейти на використання багаторазових продуктів замість, наприклад, пластику. 

«Багато років працював лінійний тип економіки – купили, використали, викинули та захоронили на полігоні. Зараз ментальність людей змінюється, і цей тип вже не працює. Ми пропонуємо новий підхід до поводження з відходами. Кожна людина замість купівлі кави в одноразовому стаканчику може придбати свою чашку та брати напої у неї. Кожен може не купувати пластикові пакети, а мати завжди з собою у магазині багаторазову екосумку. Це європейський підхід, який гарно працюватиме у наших реаліях», – каже директорка ГО «Центр громадських та медійних ініціатив» Ганна Прокаєва.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook