ГоловнаCуспільство

Стріт-арт фестиваль «ДОНОР ОЧИМА ДІТЕЙ» донорського центру Biopharma Plasma Дніпро об’єднав творчу малечу Дніпра (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Це не просто розважальний захід для дітей і дорослих. Його мета - збереження здорової нації, поширення донорства, підняття престижу донора, збільшення збору донорської плазми для повного забезпечення українських медичних закладів вітчизняними незамінними ліками з плазми, пропаганди здорового способу життя серед дітей та дорослих.

Не випадково фестиваль відбувся на честь святкування 30-річчя Незалежності нашої держави. Тому що до такої визначної дати в усіх плазмацентрах України с 1 серпня по 7 вересня проходить донорський марафон «ДОНОРСТВО – ЦЕ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ» і кожне місто обрало свій формат свята.

В рамках цього марафону донорський центр Biopharma Plasma Дніпро вперше в Дніпрі провів дитячий стріт-арт фестиваль «ДОНОР ОЧИМА ДІТЕЙ», що об’єднав творчу малечу багатьох напрямків. Про це розповіла Ірина Кільчинська, керівник плазмацентра Біофарма Плазма Дніпро.

За її словами, основна мета заходу – пропаганда донорства, здорового способу життя та формування позитивного іміджу донора у підростаючого покоління.

«Незалежна Україна не може бути без активізації та популяризації донорського руху. Чим більше донорів в нашій країні, тим більше буде заготовлено плазми, і виготовлено незамінних лікарських препаратів, якими ми зможемо забезпечити не тільки лікарні нашого міста, а й України в цілому», - вважає Ірина Кільчинська.

Дітлахи малювали крейдою на асфальті чи на великому банері фарбами, грали танцювали, розважались з аніматорами. Фестиваль об’єднав сотню малюків різного віку.

Найменших розважав робот-художник, за яким діти мали повторити прості малюнки.

Дорослі гості фестивалю теж мали нагоду проявити творчі здібності – зробити власноруч дітям панами з картону з символом фестивалю – Донорським лелеченям, а діти, до речі, могли навіть зробити боді-арт з цим символом.

До фестивалю приєдналися численні соціальні партнери Біофарма Плазма Дніпро. Досвідчені тренери Стріт Воркаут Україна провели показові виступи, а тренери федерації Айкікай Айкідо – майстер-класи з дітлахами. Все це викликало не менше задоволення та активність малечі, ніж малюнки та розваги з аніматорами.

А представник постійного соціального партнеру з багатьох спільних з плазмацентром добрих справ, Благодійний фонд «Помагаєм», обрав майже три десятки найкращих малюнків юних художників та вручив митцям нагороди – інтерактивні книжки та оригінальні набори для малювання.

Але ж ніхто з дітей, що завітали на фестиваль, не залишився без подарунків – браслетиків «Донорство – це круто», а також таких популярних сьогодні іграшок «поп іт». А наприкінці свята, коли дощик припустив ще й дощовики, щоб не промокнути.

Протягом всього івенту на всіх локаціях фестивалю активно допомагала в організації і завжди була поруч з дітлахами та батьками, щоб прийти на допомогу, лідерська команда «Амбасадорів відродження донорства». Мета створення якої вже виражена в її назві.

Діти, учасники фестивалю «ДОНОР ОЧИМА ДІТЕЙ», та їх батьки поділились враженнями від заходу та одноголосно зазначили, що це гарна ідея змалечку розповідати про донорство.

Кадровий донор Biopharma Plasma Дніпро Ірина Симчіч розповіла, що на фестиваль прийшла з сином та чоловіком, теж донором. Син Максим, з донорської родини і він постійно приймає участь у конкурсах малюнка, що проводяться плазмацентром.

«Сьогодні ми з сином прийшли на свято, організоване Biopharma Plasma Дніпро, яке присвячене 30-річному ювілею незалежності України. Так ось донорство - це також незалежність. Сьогодні діти малюють з задоволенням на асфальті, дивляться концерт, спостерігають, розважаються з аніматорами і все це пов'язано з незалежністю і донорством. І це круто».

Марина, мама учасників фестивалю поділилася, що прийшла сюди з дітьми і їхнім другом і додала, що всі беруть участь в конкурсі і з великим задоволенням малюють.

«Дуже добре ставлюся до подібних заходів, вони дуже необхідні. Люди повинні знати, що донорство рятує інші життя. Адже дуже багато людей потребують плазму, але, на жаль, дуже невелика кількість людей можуть нею поділитися», - каже Марина.

Син Марини, Анатолій знає, що таке донорство і поділився знаннями з малечею.«Це коли одна людина ділиться кров’ю чи плазмою з іншою, тим самим допомагаючи їй. Це корисно і важливо».

Яна, на фестивалі опинилися випадково, і відмінно ставиться до подібних заходів.

 «Я сама лікар і відмінно ставлюся до подібних заходів, адже в країні донорство на низькому рівні. Дітки повинні розуміти і знати, що таке донорство. Я вважаю, що діткам потрібно розповідати навіть з такого маленького віку про це, навіть в ігровій формі. А дітям старшого віку розповідати в школах. Організатори великі молодці, чим більше подібних заходів, тим краще», - поділилась Яна.

Учасниця фестивалю «ДОНОР ОЧИМА ДІТЕЙ» Валерія розповіла, як потрапила на захід: «Мама побачила в інтернеті оголошення про захід. Разом вирішили прийти, щоб більше дізнатися про донорство. Прийшовши сюди, дізналися про  конкурс малюнка, я із задоволенням взяла участь, так як дуже люблю малювати», - розповідає Валерія.

«Це дуже крута справа і дуже добре, що про донорство почали говорити і залучати не тільки дорослих, а й дітей», - зазначила Ірина.

Влада, мама учасниці вважає, що подібні заходи – круті. Завдяки їм розповідають про користь донорського руху: «Діти з самого дитинства повинні знати про це, що є люди, які потребують в донорах. Завдяки конкурсам, залучається більша кількість людей», - вважає вона.

Світлана поділилася, що на фестивалі зі своїми дочками, 5 і 12 років. Про захід дізналася, прийшовши на здачу плазми в Biopharma Plasma Dnipro. «Тут нам дуже подобається, тут багато локацій, можна і потанцювати, і помалювати v пограти з аніматорами. Все добре організовано - дуже приємно».  Крім цього, вона додала, що донорство - це безпечно, нешкідливо і навіть корисно для здоров'я: «Планую на одній донації не зупинятися».

Фестиваль пройшов весело, дружно та корисно для кожного з учасників, адже вони зрозуміли та винесли з нього найважливіше – бути донором дуже почесно і необхідно, бо донор рятує життя!

Ця суха статистика, за якою стоять людські життя та долі, розповість більше про велику донорську місію, ніж багато красномовних слів: тільки за минулий 2020 рік завдяки незамінним лікам з донорської плазми врятовано понад 30 000 життів!

Хіба потрібні інші аргументи для того, щоб приєднатися до донорського руху?

На донорів чекає Biopharma Plasma Dniproщодня, крім неділі з 7:30 до 16:00 за адресою пр.Богдана Хмельницкого, 17.

Запис та консультації: 067 155 4828, 063 299 5659

Довідка:

Biopharma Plasma Дніпро входить в мережу найсучасніших сертифікованих плазма центрів України компанії Biopharma Plasma, які займаються заготівлею та переробкою плазми донорів (рідкої частини крові без її клітин, які повертаються під час донації донору).

В плазма центрі плазма збирається на сучасних апаратах плазмаферезу з застосуванням одноразових систем та піддається шоковому заморожуванню, після чого транспортується для виробництва незамінних ліків на завод Biopharma Plasma.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook