ГоловнаCуспільство

Турбота про захисників: як у Дніпрі учасники АТО/ООС, члени сімей загиблих безкоштовно отримують земельні ділянки

У Дніпрі учасники АТО/ООС, члени сімей загиблих користуються законним правом щодо безкоштовного оформлення (приватизації) землі. Про це повідомили у прес-службі Дніпровської міської ради. 

Вони звертаються до міської ради з клопотанням щодо надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою для відведення землі для будівництва житлових, господарських будівель і споруд. Далі відбувається процедура погодження. Максимальна площа земельної ділянки може бути 10 соток.

«Саме на підставі такого клопотання, де серед іншого зазначається інформація про ту чи іншу ділянку та погодження від Головного архітектурно-планувального управління щодо відповідності розміщення об’єктів на визначених територіях вимогам законів, генерального плану міста та іншої містобудівної документації, і надається дозвіл на розроблення проєкту землеустрою. Після його готовності рішенням сесії міськради земельна ділянка передається заявнику у приватну власність», – розповіла під час виїзної пресконференції 11 жовтня заступниця начальника відділу підготовки рішень у сфері земельних відносин міськради Поліна Антонова.

За її словами, відповідний розподіл земельних ділянок проводиться за списком черговості. Наразі у черзі перебувають 3 тис. 302 учасники АТО/ООС, члени сімей загиблих.

Зі свого боку головна спеціалістка відділу забудови Головного архітектурно-планувального управління міськради Юлія Шатайло зазначила: «Під час погоджувальної процедури з-поміж іншого перевіряємо чи не проходить через ту або іншу земельну ділянку повітряна лінія, електрокабель чи можливо є інші заборони».

У місті розроблено планувальну структуру щодо розміщення земельних ділянок у районі вул. Дарвіна і вул. Бузкової (смт Таромське). А також детальний план території по вул. Андрія Сахарова (Самарський район). Наприклад, по останньому передбачено ще й розміщення різних інфраструктурних об’єктів (зелені зони, спортивні майданчики, школа, садок тощо). Так по вул. Дарвіна і вул. Бузковій у приватну власність вже надано близько 800 земельних ділянок. А по вул. Андрія Сахарова тривають відповідні процедури. Загалом там передбачено близько 1,5 тис. земельних ділянок.

Учасник АТО Максим Рудік уже отримав у приватну власність земельну ділянку у 10 соток по вул. Дарвіна. За його словами, уся процедура обійшлася для нього цілком безкоштовно.

«Подав до міської ради відповідне клопотання. Певний час була процедура-погодження. Урешті отримав витяг з державного реєстру речових прав нерухомого майна про реєстрацію права власності. Тобто маю вже приватизовану ділянку. Звісно, разом зі своєю родиною радіємо цьому і плануємо тут збудувати будинок власними силами», – наголосив Максим Рудік.

Тим часом у Дніпрі учасники АТО/ООС, члени сімей загиблих отримують увесь комплекс пільг і соціальних гарантій за муніципальною програмою «Родина героя». Цього року на заходи програми заплановано 31,5 млн грн.

«Програма серед іншого передбачає різноманітну, зокрема, матеріальну допомогу на лікування, адресну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, компенсацію на оздоровлення та реабілітацію інвалідам війни, членам сімей загиблих тощо. Щодо сімей загиблих, то їм одноразово виплачується 100 тис. грн по втраті, щомісяця одержують два прожиткових мінімуми на родину, до Дня захисників і захисниць України – матеріальну допомогу. Дітей військових також вітаємо подарунками до свят. А до 1 червня діти загиблих бійців отримують по 15 тис. грн», – розповіла заступниця директора департаменту соціальної політики міської ради Юлія Дмитрова.

Дніпрянка Ольга Горда – мати вісімнадцятирічного Анатолія Горди, який трагічно загинув у збитому літаку ІЛ-76: «Біль не вщухає і, звісно, ніщо не компенсує втрати рідної дитини. Водночас міська влада, департамент соціальної політики докладають усіх зусиль, щоб допомогти такій категорії, як ми. Матеріальні допомоги, зокрема на лікування, оздоровлення. Усі дуже чуйні, завжди вислухають і допоможуть. Така підтримка – дуже цінна».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook