ГоловнаCуспільство

Попри воєнний стан підприємства отримають бюджетне відшкодування ПДВ: у податковій назвали терміни

Порядок бюджетного відшкодування затверджено статтею 200 Податкового кодексу України. Податок на додану вартість є найскладнішим. До бюджету сплачується різниця між податковим зобов’язанням і податковим кредитом. Якщо ж отримали «мінус», то можна отримати бюджетне відшкодування ПДВ. При цьому сума від'ємного значення може бути зарахована або до складу наступного податкового кредиту, або до бюджетного відшкодування. Правила ці не змінилися і під час дії воєнного стану. Про це в ході прес-конференції розказала начальник відділу контролю за відшкодуванням ПДВ управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Дніпропетровській області Юлія Кирпа.

Фахівець пояснила: платник податку, який має право на відшкодування, повинен подати декларацію та заяву, в якій зазначає періоди, суми, постачальників. До бюджетного відшкодування подається саме та сума від'ємного значення, яка фактично була сплачена постачальникам.

«Платники податків, які мають право на бюджетне відшкодування, отримують його в рамках камеральної перевірки відповідно до пункту 10.10, а за наявності підстав – за результатами документальної перевірки. Та у зв'язку із запровадженням воєнного стану, згідно з Указом Президента від 24 лютого № 64/2022, було прийнято два законопроекти. Перший за № 2118 від 3 березня. Документ доповнено статтею 69, відповідно до пункту 69.11 якої зупинено дію пунктів 200.10 та 200.12. Це говорить про те, що припинено було як документальні, так і камеральні перевірки, відповідно бюджетне відшкодування було призупинене. А от вже другим законом № 2120 від 15 березня було відновлено камеральні перевірки податкової звітності за січень 2022 року, в якій є бюджетне відшкодування», – пояснила Юлія Кирпа.

Вона зазначила: така камеральна перевірка податкової декларації або уточнюючого розрахунку може бути проведена протягом 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, - за днем їх фактичного подання.

«Таким чином, з 22 лютого і до 20 травня подовжено термін камеральної перевірки. У разі виявлення порушень за результатами камеральної перевірки може бути складений акт та направлений на юридичну адресу платника податку, а у разі відсутності порушень сума буде узгоджена у звичайному порядку. Тобто вже у найближчий час по січневим деклараціям буде проведене підприємствам бюджетне відшкодування», – резюмувала Юлія Кирпа.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook