ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні вшановують Великомученика Димитрія Солунського

Сьогодні православні вшановують Великомученика Димитрія Солунського

Сьогодні, 8 жовтня, відзначається день пам'яті Великомученика Димитрія Солунського. Він народився у місті Солуні у Греції.

Батьки, таємні християни, хрестили його та наставили у вірі. Батько його, римський проконсул, помер, коли Димитрій досяг повноліття. Імператор Максиміан Галерій, який вступив на престол у 305 році, призначив Димитрія на місце батька володарем та воєводою Фессалонійської області. Головним обов'язком Димитрія було захищати свою область від зовнішніх ворогів, але імператор зажадав від нього також, щоб він винищував християн. Димитрій натомість став викорінювати язичницькі звичаї, а язичників звертати до Христової віри.

Звісно, імператору незабаром донесли, що проконсул Димитрій є християнином. Повертаючись із походу проти сарматів (племен, що населяли причорноморські степи), Максиміан зупинився у Солуні. Готуючись до смерті, Димитрій роздав своє майно бідним, а сам віддався молитві та посту. Імператор ув'язнив проконсула у в'язниці і почав розважати себе і жителів Солуні гладіаторськими битвами у цирку. Християн шукали і тягли на арену. Відомий серед гладіаторів завзятий Лій легко долав християн у битві і, при радісному озвірілому натовпі, скидав їх на списи воїнів.

Юнак Нестор, з християн, відвідав Димитрія у в'язниці, і Димитрій благословив його на єдиноборство з Лієм. Укріплений Богом, Нестор здолав гордого гладіатора і кинув його на списи воїнів. Нестора мали нагородити, як переможця, але його все ж таки стратили, як християнина.

За наказом імператора темнична варта пронизала Димитрія списами в 306 році. Тіло великомученика Димитрія викинули на поживу звірам, але солуняни таємно передали його землі. Слуга Димитрія Лупп взяв криваву ризу та перстень мученика і почав ними зцілювати недужих. Його також стратили. У правління імператора Костянтина Великого (324-337 рр.) над могилою великомученика Димитрія спорудили храм, а через сто років храм отримав його нетлінні мощі. При труні великомученика Димитрія відбувалися чудеса та зцілення. У правління імператора Маврикія авари, що жили на Дону, взяли в облогу місто Солунь. Святий Димитрій з'явився на міській стіні, і 100-тисячне військо окупантів втекло. Іншим разом святий врятував місто від голоду. Житіє святого Димитрія оповідає, що він звільняв полонених від ярма невірних і допомагав їм досягти Солуні.

З VII століття при раку святого Димитрія почало закінчуватися запашне і чудотворне миро, про що писали сучасники. У XIV столітті Димитрій Хризолог писав про нього: миро «за своєю властивістю не вода, але густіша за неї і не схожа на жодну з відомих нам речовин... Воно дивовижніше всіх пахощів не тільки штучних, а й за єством створених Богом». Тому великомученика Димитрія назвали Мироточівим.

Згідно з монастирським статутом, сьогодні день пісний, дозволена їжа з олією.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook