ГоловнаCуспільство

Донорський рух на Дніпропетровщині молодшає: в ОВА відзначили тих, хто рятує життя донаціями

У Дніпропетровській ОВА сьогодні зібралися ті, хто рятує життя донаціями. Це десятеро мешканців регіону, які понад 40 разів здавали кров. Їм вручили грамоти, посвідчення та нагрудні знаки почесних донорів України. Загалом таких в регіоні вже 10 тисяч.  

«У цей день весь цивілізований світ відзначає День донора. Саме донорська кров – це вкрай важливий ресурс. Особливо, в умовах війни, – зазначив перший заступник начальника ОВА Володимир Орлов. – Дніпропетровщина потужна у цьому напрямку. Ми маємо майже 400 тис донорів. 10 тис з них – почесні і понад 30 заслужених. Вдячні їм за ту допомогу, яку вони надають. Тільки разом ми наближаємо нашу перемогу».

Кожна донація – це шанс на життя щонайменше для трьох людей. Породілей, тяжкохворих, поранених. А тому важливо розвивати цей рух, щоб лікарні регіону завжди були напоготові, наголосив Володимир Орлов. Мали у запасі всі компоненти крові.

«З початком повномасштабної війни серед донорів, які вперше прийшли здавати кров, збільшилося число молодих людей. Тільки минулоріч таких було 40%. Це високий показник. Раніше він був вдвічі меншим, – додала лікар-трансфузіолог Антоніна. – А взагалі долучитися до цього руху може будь-який мешканець регіону, котрий досяг повноліття і не має медичних протипоказань». 

На рахунку дніпрянина Сергія вже 56 донацій. І зупинятися чоловік не збирається, хоча перед першою здачею переймався, чи підійде його кров.

«Я не вживаю м'яса, риби, яєць, морепродуктів. Боявся, що це негативно вплине на вміст гемоглобіну у крові і стане перепоною до донорства. Але пройшов обстеження. Виявилося, що все гаразд, – каже донор з Дніпра Сергій. – Так втягнувся. Перейшов до здачі тромбоцитів».

Пліч-о-пліч із донорами щодень й співробітники служби крові. Вони відповідають за безпеку та комфорт під час донації. А ще – переробляють кров на компоненти, зберігають їх у належних умовах. Донорка з 15-річним стажем пані Олена називає медичний персонал «феями».

«У мене не надто підходящі вени для цієї справи. Коли медперсонал служби переливання крові бачить мене на порозі, спочатку непритомніє. Та потім, маючи чималий досвід, з легкістю справляється зі мною. Вдячна їм за працю. Їхня справа така ж важлива, як і те, що робимо ми», – поділилася дніпрянка Олена. 

У День донора десятьом мешканцям регіону вручили грамоти, посвідчення та нагрудні знаки «Почесний донор України». Це ті люди, котрі понад 40 разів здавали кров.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook