ГоловнаCуспільство

Перевірка укриття та роботи літніх дитячих майданчиків: інспекція чергової по місту 

Обладнати укриття всім необхідним – таке доручення поставив міський голова Дніпра Борис Філатов перед відповідними службами. Тож сьогодні, 14 червня, чергова по місту, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР Дарʼя Біла перевірила укриття, що розташоване у КПНЗ «Дитячо-юнацький центр «Штурм»» ДМР (вул. Гетьмана Петра Дорошенка, 9). Про це йдеться у повідомленні Дніпровської міської ради.

Аби й надалі приймати дітей та надати їм безпечні умови, у закладі провели ремонт тимчасового укриття. Там є альтернативне освітлення, теплові панелі, генератор, старлінк, гаряча вода, обладнані вбиральні, екран з проєктором. Укриття розраховане на 165 осіб.

«Для нас насамперед важлива безпека наших вихованців. Зокрема, «Штурм» відвідують як діти Дніпра, так і ті, що через війну вимушені були переїхати до нашого міста. Сьогодні під час інспекції мені вдалось поспілкуватись з вихованцями, і вони сказали, що в укритті є всі умови для їхнього дозвілля. Тобто викладачі проводять з ними різні активності, дивляться фільми, – роблять усе, аби відволікти діточок. Тож це укриття взагалі можна назвати коворкінгом. Тут є запаси питної води, за потреби можуть підключити генератор, тобто я переконалась, що укриття має кілька альтернатив живлення. Також скажу, що воно вже готове до зими, ми запаслись ковдрами та тепловими панелями. Але дуже сподіваємось, що це укриття в майбутньому втратить статус «укриття», а стане частиною закладу, де діти зможуть цікаво проводити дозвілля», – зазначила Дарʼя Біла.

Заступник директора КПНЗ «Дитячо-юнацький центр «Штурм»» ДМР Ігор Шаламаєв додав: «У нас укриття дійсно дуже підготовлене, ми виконали всі вимоги від ДСНС. У нас є місце відпочинку, є доступ до запасу питної води. Тобто ми підготувались так, щоб діти змогли тут перебувати достатньо довго. Під час тривоги діти не бояться перебувати в укритті, і це заслуга наших педагогів, культорганізаторів та психологів. Під час повітряної тривоги діти сюди спускаються і розуміють, що тут буде весело, цікаво і вони можуть подивитися якийсь фільм».

Загалом за дорученням міського голови Дніпра Бориса Філатова у закладах позашкілля підготували 8 найпростіших укриттів, які дообладнуються та поступово відкриваються для користування.

Водночас чергова по місту перевірила, як працюють літні майданчики для дітей на базах закладів позашкілля. Цьогоріч їх відкрили 22 – у різних локаціях Дніпра. Один з таких працює на Перемозі у «Міському палаці дітей та юнацтва». Це майданчик денного перебування, в якому діти займаються щодня за спеціальною програмо. Зокрема це майстер-класи, творчі заняття, квести, естафети та конкурси, спортивні заходи, екскурсії тощо. Також для вихованців майданчика проводять різні спортивні ігри, заняття з хореографії, вокалу та малювання, навчають стріляти з лука, збирати та розбирати автомат. Крім цього, для дітей організували мінікінотеатр.

«Програма у кожному літньому майданчику розроблена так, що дитина може знайти заняття, яке їй до вподоби: від спортивних та творчих і до зустрічей з психологами. Також літні майданчики хороші тим, що дитина може себе спробувати в різних активностях і в подальшому вже записатись до того гуртка, який їй до вподоби. Також у нас є і мотузковий парк, і байдарки, – і весь цей інвентар був придбаний коштом міського бюджету в попередні роки. Це дає нам змогу зараз з дітьми проводити заняття поруч з літнім майданчиком, де також є укриття. Записати дитину до будь-якого майданчика можна через соцмережі департаменту https://linktr.ee/molodpatriot», – зазначила Дарʼя Біла.

Зі свого боку директорка КПНЗ «Міський палац дітей та юнацтва» ДМР Альона Шульга додала: «У нас дуже різноманітна програма. Зокрема, раз на тиждень ми готуємо якусь смачну страву просто неба, наприклад минулого тижня це був плов. А цього тижня ми ще визначаємось. Для цього ми опитуємо дітей, і коли вони вже нам скажуть, що приготувати, ми те й приготуємо. Ще цього року ми зробили вільне відвідування. Тобто діти мають змогу приходити тоді, коли в них виходить, не щодня. У середньому щодня нас відвідують від 35 до 45 дітей».

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook