ГоловнаCуспільство

Профілактичні заходи під час підтоплення: як убезпечити себе від інфекційних хвороб

Як ми повідомляли раніше, після підриву греблі Каховської ГЕС, проблеми з водопостачанням виникли в 5 областях, включаючи Дніпропетровську область. Майже всі населені пункти Нікопольщини залишилися без водопостачання через продовження міління Каховського водосховища. Головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева надала декілька порад щодо запобігання виникнення інфекційних хвороб на підтоплених територіях.

Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, дотримуйтеся таких правил:

  1. Пийте тільки бутильовану або привізну воду після кип’ятіння.
  2. Воду для приготування їжі й господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця на подвір’ї – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей. Наполегливо просимо утриматися від купання у відкритих водоймах! Не використовуйте забруднену воду навіть для господарських потреб!
  3. Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
  4. У жодному разі не купуйте продукти харчування у місцях несанкціонованої торгівлі та на стихійних ринках (насамперед рибу! та продукти домашнього виготовлення, консервацію!) Взагалі наразі краще утриматися від споживання будь-якої риби, особливо в жодному разі не здійснювати вилов риби у забруднених водоймах, а також не можна збирати мертву рибу в місцях, де відбувається її мор. Жоден вид приготування і жодна термічна обробка не може зробити таку рибу безпечною до вживання!
  5. Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою. Позбудьтесь від усіх таких продуктів, у тому числі від консервації, яка була затоплена водою та була пошкоджена.
  6. Для харчування використовуйте лише продукти гарантованої якості. Під час приготування їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою.
  7. Перед вживанням їжі обов’язково ретельно мийте руки з милом. Також руки можна обробляти антисептиками або протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.
  8. Не використовуйте одяг, що був забруднений при підтопленні без попереднього прання та дезінфекції.
  9. Усе майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.

«У разі підозри на захворювання чи при появі будь-яких симптомів інфекції – терміново зверніться за медичною допомогою! Від цього залежить ваше здоров’я та життя, а також ваших близьких!»,- акцентувала Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook