ГоловнаCуспільство

Які заходи здійснюють фахівці Держпродспоживслужби для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя в Дніпропетровській області

Як відомо, через підрив греблі Каховської ГЕС проблеми з водопостачанням стосуються 5 областей, зокрема й Дніпропетровської області. Каховське водосховище продовжує міліти, через це без водопостачання майже вся Нікопольщина, у Криворізькому районі – Грушівська та частково Зеленодольська громади.

Відповідно до протоколу позачергового засідання Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 06.06.2023 № 28 розроблено ряд комплексних заходів з упередження та ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС. Держпродспоживслужба області залучена до виконання таких заходів, зокрема - це забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, посилення контролю за станом водних об’єктів, сільськогосподарських культур, продуктів харчування на території області. Про це журналістам ІА «Мост-Дніпро» повідомила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

«Згідно з дорученням начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації, з метою ліквідації наслідків та уникнення екоциду на території Дніпропетровської області у результаті руйнування Каховської ГЕС, посилено державний ветеринарно-санітарний нагляд (контроль) за якістю та безпечністю харчових продуктів, що реалізуються населенню, зокрема на ринках. У разі необхідності за запитом поліції спеціалісти Держпродспоживслужби області долучаються до комісійних рейдів місць несанкціонованої та стихійної торгівлі»,- розповідає Маргарита Малишева.

Вона додала, що у разі виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій Держпродспоживслужба проводить епідеміологічне розслідування та здійснює протиепідемічні заходи з метою встановлення джерела інфекції, локалізації захворювання та недопущення його поширення. Звісно, проводиться широка санітарно-роз’яснювальна робота серед населення з питань запобігання інфекційних хвороб та проведення заходів при підтопленні.

Крім того, Держпродспоживслужба тісно взаємодіє з Центром контролю та профілактики хвороб, який посилив лабораторний контролю якості та безпечності питної води на водопроводах з Каховського водосховища, у резервних джерелах водопостачання, у пунктах роздачі питної води, а також у лікувально-профілактичних закладах. Про результати лабораторного контролю показників епідемічної безпеки, санітарно-токсикологічних показників, показників радіаційної безпеки інформація надходить до Держпродспоживслужби, аби негайно провести комплексні заходи. Зокрема здійснюються лабораторні дослідження біоматеріалу осіб та довкілля на предмет виявлення збудника холери. Дослідженню перш за все підлягають особи з ознаками кишкової інфекції.

«За результатами лабораторних досліджень, що були проведені за минулий тиждень встановлено, що питна вода, яка подається населенню Дніпропетровщини, є придатною для споживання, випадків захворювання на холеру на території області не виявлено. Питання щодо якості питної води, що надається населенню з водозаборів на Каховському водосховищі залишається на подальшому контролі»,- зазначає фахівчиня.

Якими хворобами можна заразитися через вживання неякісної води?

Руйнування Каховської ГЕС, масштабні затоплення та осушення великих територій, мор риби, відсутність якісної питної води та інші наслідки несуть за собою загрози масового поширення інфекційної захворюваності, особливо, в умовах недотримання заходів суспільної та особистої гігієни, при порушенні елементарних санітарних правил. Надто через підвищення температури повітря, яка є сприятливою для збереження бактерій та вірусів у зовнішньому середовищі та їх активного розмноження у воді, продуктах харчування. Саме у цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява у раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд за межі постійного місця проживання.

«Збудники кишкових інфекцій (як бактерії, так і віруси) мають високу стійкість до зовнішнього середовища, тривалий час зберігаючи свої хвороботворні властивості. Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання у легкій, «стертій» формі; бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє)»,- пояснює спеціалістка.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання в забруднених водоймах, через брудні руки, предмети побуту, а також факторами передачі збудників інфекції можуть бути комахи, що забруднюють харчові продукти.

Маргарита Малишева зауважила, що на затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС територіях можуть виникнути різні хвороби, насамперед – пов’язані з обмеженим доступом до чистої води: гепатит А, сальмонельози, шигельози, гострі кишкові інфекції, ботулізм тощо. Саме проблема ботулізму через затоплення Півдня України виходить на новий рівень.

Також під час війни або стихійних лих завжди підвищується ризик виникнення спалаху холери, оскільки люди змушені жити без належних санітарних умов. У поточній ситуації спричинити холеру може змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, відтак – і забруднення колодязів.

Насправді холера – це звичайна кишкова інфекція, якщо говорити про шляхи зараження та заходи профілактики. Але, треба визнати, що холера це все ж небезпечна хвороба, тому що це захворювання може протікати у тяжкій та навіть смертельній формі. Небезпека полягає у тому, що хвороба зазвичай починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму (до 20 л рідини на добу). Якщо не надати своєчасну медичну допомогу, то за кілька днів людина може померти. Проте в умовах сучасної медицини, дотриманні санітарних правил, при своєчасному зверненні за медичною допомогою, летальні випадки через захворювання на холеру малоймовірні.

«Соцмережами ширяться повідомлення про страшну епідемію холери. Будь ласка, не поширюйте неперевірену інформацію – так ви підіграєте ворогу. Слідкуйте за інформацією, яку публікують виключно офіційні джерела»,- наголосила головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Однак, з огляду на всі ризики, наразі у постраждалих від підтоплення та прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд. Також збільшено запас всіх необхідних ліків. Пам’ятайте, що збудник холери гине при кип’ятінні протягом 1 хвилини!

«За результатами щоденних мікробіологічних досліджень питної води та біоматерілу осіб з ознаками кишкових інфекцій на території Дніпропетровської області збудника холери не виявлено»,- резюмувала Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook