ГоловнаCуспільство

Організація освітнього процесу в умовах воєнного стану: контроль Держпродспоживслужби за закладами освіти в Дніпропетровській області

За словами головного спеціаліста управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарити Малишевої, під контролем ДПСС по Дніпропетровській області 859 (у т.ч. філії) закладів загальної середньої освіти (опорних 820). З 1 вересня 2023 року своє функціонування розпочали 787 ЗЗСО.

Відповідно до розпорядження МОН забезпечення організації початку нового навчального року покладено на обласні військові адміністрації за участю засновників (власників) ЗЗСО залежно від безпекової ситуації у кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

«Відповідно до рішень обласних військових адміністрацій та засновників закладів освіти, освітній процес може бути організовано за дистанційною, очною формами навчання або їх поєднанням (за змішаною формою). Це залежить від можливостей фонду захисних споруд у цих закладах»,- повідомила Маргарита Малишева.

Освітній процес в очній або змішаній формі може запроваджуватися у приміщеннях або будівлях закладу освіти тільки в межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття учасників освітнього процесу в разі «повітряної тривоги».

Проте, за словами фахівчині, форма організації освітнього процесу може змінюватися впродовж навчального року залежно від безпекової ситуації. Таким чином, з 1 вересня поточного року 237 закладів працюють дистанційно, 27 очно, а 523 за змішаною формою.

«Освітня галузь України, як і всі сфери життя суспільства, зазнала серйозних змін в умовах війни. Безпекова ситуація учасників освітнього процесу є пріоритетним питанням зокрема й для нас, для Держпродспоживслужби під час здійснення державного нагляду та контролю»,- акцентує Маргарита Малишева.

Щорічно перед початком навчального року спеціалісти ДПСС беруть участь у комісійних обстеженнях закладів освіти щодо визначення їхнього стану готовності до роботи у новому навчальному році, тобто можливості їхнього функціонування за призначенням. Не виключенням став і цей рік.

До однієї з функцій Держпродспоживслужби належить забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Надто актуальним це питання постає в умовах воєнного стану.

«Наше спільне завдання – це недопущення епідемічних ускладнень серед учасників освітнього процесу, тобто недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності в організованих колективах»,- зазначає спеціалістка.

Відповідно до повноважень та компетенції під час комісійних обстежень закладів освіти Держпродспоживслужбою контролюються питання відповідності санітарно-гігієнічним вимогам у частині улаштування, обладнання та утримання приміщень, наявності умов для дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режимів. Крім того, цього року основною передумовою готовності закладу є наявність тимчасового укриття, яке має бути облаштоване також з дотриманням санітарно-гігієнічних питань.

«Комісійно спільно з органами управління освітою, органами місцевого самоврядування спеціалістами ДПСС області протягом липня-серпня 2023 року проведено 804 обстеження, 36 % закладів мали порушення, які були усунені у ході підготовки. На сьогодні ДПСС підписано 724 акта готовності по ЗЗСО»,- резюмувала головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook