ГоловнаCуспільство

Чи відповідає газ у Дніпрі вимогам держстандарту?

Природний газ, який споживають мешканці Дніпра та області, відповідно до висновків вимірювальних хіміко-аналітичних лабораторій управлінь магістральних газопроводів «Укртрансгаз» відповідає усім вимогам державного стандарту. Компанія щомісяця публікує на своєму сайті результати досліджень, які видаються лабораторіями газотранспортних і газодобувних підприємств, від яких природний газ надходить в газорозподільні мережі.

Природний газ проходить шлях від магістрального газопроводу до домівки кінцевого споживача. Будь-які дії, пов’язані зі зміною складу газу, технічно проводить тільки «Укртрансгаз», який має спеціальні установки для очищення, одорування газу та інших процесів.

На газорозподільній станції газ переходить з магістрального газопроводу до розподільчого. Потім газ прямує до газорозподільних пунктів, де тиск газу понижується до побутового рівня та очищується через фільтри. Далі газовий потік потрапляє по газопроводах у домівки. Таким шляхом по розподільчих газових мережах в безперервному режимі Дніпровська філія «ГАЗМЕРЕЖІ» як газорозподільна компанія цілодобово доставляє газ споживачам.

Коли газ надходить у розподільчу трубу, з ним технічно неможливо здійснювати будь-які маніпуляції, тому що система є герметичною і втручання в її роботу вибухонебезпечне.

Основний показник якості природного газу – теплота згоряння (калорійність). Чим вища калорійність, тим менший обсяг газу необхідно витратити. Чинними стандартами встановлено, що теплота згоряння повинна бути не нижчою за 7600 ккал/куб. м. Цей показник природного газу на території Дніпропетровської області змінюється в межах 8600-8100 ккал/м3, тобто є вищим, ніж передбачено нормою (за даними Центру з контролю якості газу НАК «Нафтогаз України»). Отже, жителі Дніпропетровщини користуються природним газом, який за своїми фізико-хімічними параметрами відповідає усім вимогам ГОСТу 5542-87.

Нарікання споживачів на нібито неякісний газ найчастіше пов’язані із технічним станом газових котлів, колонок та інших газових приладів, а також фізичним старінням житлового фонду. Мало хто звертає увагу на те, що термін експлуатації котлів становить в середньому 10 років. Після цього їх потрібно або міняти, або проводити капітальний ремонт. Так і з іншими приладами, адже з часом якість роботи будь-якої техніки погіршується. Кожен може сам порахувати, скільки його газові прилади використовують газу, є норми та паспорти на прилади, де зазначені оптимальні витрати газу. Приміром, одна конфорка газової плити використовує за годину приблизно 0,2 куб. м газу. Газова колонка за годину використовує в середньому 2,5 куб. м газу. Якщо показники використання газу вищі за ці норми, це свідчить про несправність газового обладнання.

Споживач-фізична особа має право отримувати інформації про якість газу, а також може замовити проведення додаткового аналізу фізико-хімічних параметрів газу у незалежних лабораторіях. Однак варто зауважити, що у разі бажання перевірити якість газу у помешканні витрати на таку експертизу несе її ініціатор. 

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook