ГоловнаCуспільство
Спецтема
Православна Дніпропетровщина

Сьогодні православні шанують пам'ять преподобного Феофана сповідника, Сигріанського

Великий піст.  Браковенчання не відбувається

Сьогодні православні шанують пам'ять преподобного Феофана сповідника, Сигріанського

Сьогодні, 25 березня, православна церква молитовно вшановує пам'ять преподобного Феофана сповідника, Сигріанського. Він народився близько 760 р. від благочестивих батьків Ісака та Феодоти. Батько його був почесним візантійським чиновником. Ісаак, незважаючи на своє іконопочитання, знаходився в такій довірі у імператора-іконоборця Костянтина V (741–775), що той особисто дбав про те, щоб Феофан, який рано осиротів, здобув хорошу освіту.

Як і його батько, Феофан обрав кар'єру чиновника і досяг успіху в ній. За Лева IV (775–780) він, незважаючи на свою молодість, був призначений стратором, а незабаром, після цього, отримав титул спафарія. 

Феофан заснував кілька монастирів. Руїни одного з них, «Великого поля» у Сігріана, ігуменом якого був він сам, збереглися до наших днів на узбережжі Мармурового моря, між Кізіком та гирлом Ріндака. У монастирі святий отець вирізнявся високим подвижницьким життям, основним його послухом було переписування книг богословського змісту. 

З поновленням у 815 р. за Лева V (813–820) іконоборства преподобний був викликаний імпратаром до Константинополя, де йому наказали зректися іконопочитання. Прп. Феофан відмовився підкоритися і був за це ув'язнений, а його монастир спалений. Після річного ув'язнення преподобного заслали на о. Самофракію, де він невдовзі й помер. Коли помер імператор-іконоборець, учні прп. Феофана відродили та знову відбудували його монастир.

Також у цей день православні шанують праведного Фінеєса (бл. 1500 до Р.Х.); святителя Григорія Двоєслова, папи Римського (604); преподобного Симеона Нового Богослова (1021); святого Олександра Державіна сповідника, пресвітера (1933); священномучеників Іоанна Плеханова, Костянтина Соколова пресвітерів; преподобного мученика Володимира Волкова (1938); священномученика Сергія Скворцова пресвітера (1943).

25 березня - цей день Ліддсько-нерукотворної (на стовпі), ікони Божої Матері (I).

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook