ГоловнаАнтикризова медіа-платформа

Культурне життя під час пандемії: як дніпряни в умовах ковіду відвідують театри

Сьогодні, 4 листопада, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: « Культурне життя під час пандемії: як дніпряни в умовах ковіду відвідують театри»

У прес-конференції взяли участь:

  • Радниця голови Дніпропетровської обласної ради Наталія Хазан;
  • Директор та художній керівник Дніпровського академічного театру драми та комедії Сергій Мазаний.

Не зважаючи на пандемію та перехід Дніпропетровської області до «червоної» зони епідбезпеки, культурне життя регіону продовжується. Музеї приймають своїх відвідувачів, а театри радують глядачів виставами. Всі заходи у закладах культури Дніпропетровщині проходять із дотриманням «карантинних» законодавчих норм: дистанції та маскового режиму. Щодо рівня вакцинації співробітників таких закладів, то він сягає 92-95%. Подекуди, каже Наталія Хазан, колективи щеплені стовідсотково.

«Вчора разом з головою Дніпропетровської обласної ради Миколою Лукашуком ми відвідали захід у музичному коледжі міста Кам’янське, який був присвячений перейменуванню закладу на честь видатного майстра Мирослава Скорика. Що сказати, у коледжі всі 100% колективу вакциновані. Моє глибоке переконання, що ці показники – результат роботи керівника закладу. Це говорить про те, наскільки керівник зміг попрацювати з людьми. Так, ніхто не відміняє протипоказань, але ж не може в одному колективі бути 50% людей, що під них потрапляє», - пояснила Наталія Хазан.

За приклад ефективності вакцинації радниця голови Дніпропетровської обласної ради навела Моршин, де кількість щеплених серед дорослого населення добігає 80% і жодного хворого із Covid-19 на лікарняному ліжку.

«Ми бачимо маленьке містечко Моршин, про яке говорить вся Україна. На сьогоднішній день жодного хворого там у лікарні з ковідом. Тож все ж таки вакцинація працює? Я переконана, якщо немає протипоказань, ми маємо щепитися, зупинивши пандемію, та повернувшись до нормального життя, в тому числі, культурного. Для мене особисто історія про дотримання карантинних норм: «маскового» режиму, дистанції – це не історія про ковід. Це історія про культуру, про світогляд, про виховання людини. Ти ж не знаєш, хто поруч із тобою стоїть: чи може людина, не дай Боже, з онкозахворюванням, чи вагітна жінка. Свобода кожного закінчується там, де починається свобода іншої людини», - додала Наталія Хазан.

Резюмуючи, радниця голови Дніпропетровської обласної ради звернулася до жителів Дніпропетровщини:

«Давайте будемо культурними один до одного. Карантинні норми і правила – це прості речі, які реально рятують життя».

Культурне життя є і буквально вчора, 3 листопада, після двотижневої перерви Дніпровський академічний театр драми та комедії радував своїх глядачів виставою. «Червона» зона не заборона для культурного життя Дніпропетровщини, розказав Сергій Мазаний. Він поділився радісною звісткою театральна родина його закладу вчора повернулася до звичного режиму роботи.

«Багато у нас було зустрічей із колективом. Вони були різні, як позитивно емоційні, так і негативно емоційні, але я вдячний колективу, який зрозумів те, що щеплення та дотримання карантинних норм та правил – це про культуру і свідомість. У нас на сьогодні із колективу в 144 людини тільки восьмеро не вакцинованих, але три з них перехворіли, ще п’ятеро мають реальні протипоказання», - розказав директор та художній керівник Дніпровського академічного театру драми та комедії.

До роботи у звичному режимі готовим має бути не тільки колектив, пояснив Сергій Мазаний, а й глядач. Маска, дотримання дистанції та сертифікат про щеплення. Це ті вимоги, дотримуючись які культурне життя вируватиме в регіоні.

«Вчорашня вистава проходила у малій залі. Її заповнюваність була 50%. Все пройшло абсолютно спокійно. Ми теж переживали, як будуть люди налаштовані. Звичайно театр може працювати у «червоній» зоні, але дотримуючись певних умов. А саме: глядач повинен мати «зелений» сертифікат про проходження повного курсу вакцинації, маску і з нашого боку ми забезпечуємо всім необхідним – це і санітайзери, і дотримання дистанції. Вчора, наприклад, все було абсолютно спокійно, глядачі були до цих правил готові».

Сергій Мазаний розказав, у подальшому всі вистави Дніпровського академічного театру драми та комедії проходитимуть за графіком. У разі ж виникнення змін – глядачів повідомлятимуть. В онлайн режим, поділився директор та художній керівник, театр не переходитиме.

«Я пропоную людям, які ще сьогодні сидять вдома, вакцинуватися та приходити до театру, бо онлайн театр це дещо інше. Живе спілкування ніщо не замінить. Та й для того, щоб забезпечити онлайн театр потрібні кошти, щоб все зробити якісно, як ми робили на фестивалі «КУТ 30», який ми проводили на початку жовтня», - пояснив Сергій Мазаний.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook