Як вплинула пандемія COVID-19 на кількість інсультів, сучасні підходи до лікування захворювання

Сьогодні, 16 лютого, у прес-центрі ІА «Мост-Днепр» пройшла прес-конференція на тему: «Як вплинула пандемія COVID-19 на кількість інсультів, сучасні підходи до лікування захворювання».

У прес-конференції взяли участь:

  • Заступник медичного директора по наданню екстреної медичної допомоги Олександр Толубаєв
  • Лікар - нейрохірург ендоваскулярного центру Дніпропетровської обласної лікарні імені Мечникова Юрій Чередниченко.

Щороку в Україні трапляється понад 100 тисяч інсультів, 30-40% помирають в перший місяць. З пацієнтів, що вижили 20-40% повністю або частково залежать від сторонньої допомоги. Про те, як допомагають пацієнтам з інсультом в обласній лікарні ім. Мечникова розповів заступник медичного директора по наданню екстреної медичної допомоги Олександр Толубаєв у ході прес-конференції.

Спеціаліст повідомив, що лікарня Мечникова має всі можливості для лікування пацієнтів з ішемічними і геморагічними інсультами. Для цього в штаті працюють досвідчені лікарі-неврологи, нейрохірурги та анестезіологи. Також є можливість проведення комп’ютерної томографії та ангіографії: «Ми застосовуємо методики світової практики – тромболітична терапія, тромбекстракція, хірургічне і ендоваскулярне лікування аневризм і мальформацій».

Олександр Толубаєв зазначив, що спільно з керівництвом Обласного центру медицини катастроф лікарнею ім. Мечникова відпрацьовані маршрути пацієнта з інсультом.

«В 2021 році з діагнозом гострий мозковий інсульт до лікарні госпіталізовано понад 1,5 тисяч пацієнтів – на 60% більше, ніж в попередньому році. Щомісяця майже 200 пацієнтів з інсультом госпіталізується до нашої лікарні. Переважна більшість доставляється у важкому та вкрай важкому стані»,- розповів він.

Заступник медичного директора по наданню екстреної медичної допомоги зауважив, що однією з основних причин виникнення інфарктів є значна захворюваність на COVID-19.

«За результатами спостережень, відзначається зростання ризику інсульту у пацієнтів з COVID-19 в 3-6 разів і зберігається щонайменше впродовж місяця після одужання. Ризик несприятливого прогнозу у пацієнтів з COVID-19 та ішемічним інсультом в 2 рази вищий, ніж у пацієнтів, що не мають цієї поєднаної патології»,- сказав він.

Спеціаліст зазначив, що своєчасне звернення до лікаря додає шанси на кращий розвиток подій для пацієнта.

«В лікуванні пацієнта з мозковим інсультом є шанс на порятунок – терапевтичне вікно – 4,5 години від початку симптомів. Якщо у вас або близької людини з’явились симптоми: порушення свідомості, зору, мовлення або розуміння мови, раптове запаморочення та втрата рівноваги, рухові розлади в кінцівках, перекос обличчя – не гайте часу та одразу викликайте бригаду швидкої допомоги. При підозрі на інсульт пацієнта доставлять до лікарні та нададуть необхідну допомогу»,- застеріг він.

Олександр Толубаєв додав, що принциповим для лікаря є час початку інсульту , тобто появлення перших симптомів: «Для чіткого і правильного прийняття рішення для всіх членів Інсультної команди ми розробили чек-лист, в яких покроково зазначений алгоритм дій для кожного лікаря».

Для збільшення потужностей лікарні у відділенні нейрореанімації створено Інсультний блок, а також створені додаткові резерви в інсульту відділенні. 

Лікар - нейрохірург ендоваскулярного центру Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Юрій Чередниченко розповів про причини розвитку інсультів та їх хірургічні методи лікування.

«Існує два види інсультів ішемічний та геморагічний. Ішемічний інсульт пов'язаний з блокуванням якоїсь артерії з порушенням кровопостачання певної ділянки мозку. В свою чергу, геморагічній інсульт пов'язаний з розривом судини або судинного патологічного утворення, що викликає крововилив до мозку», - проінформував Юрій Чередниченко.

Нейрохірург повідомив, що за статистикою ішемічних інсультів значно більше, ніж геморагічних однак це не зменшу їх серйозність.

Юрій Чередниченко проінформував, що для того аби допомогти людині при інсульті використовують спеціальний прилад стент-ретривер: «Через малесенький функціний отвір в артерії, ми під контролем ангіографу проводимо стент-ретривер. Він розкривається у тромбі захоплює його та видаляється таким же шляхом. Після чого артерія розблоковується і кровопостачання відновлюється».

Спеціаліст зауважив: Якщо все зробити вчасно, то ми бачимо як пацієнт відновлюється прямо на операційному столі.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook