Електронні сервіси ДПС України - важливий вектор допомоги платникам

Сьогодні, 9 червня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Електронні сервіси ДПС України - важливий вектор допомоги платникам».

У прес-конференції взяла участь:

  • Начальник відділу електронних сервісів та електронного документообігу управління електронних сервісів ГУ ДПС у Дніпропетровській області Лобов Косенко.

Податкова служба України під час війни докладає максимум зусиль для того, щоб бізнес мав змогу стабільно працювати. Важливим вектором допомоги є електронні сервіси ДПС, які забезпечують спілкування з податковими органами дистанційно. Платники можуть отримати всю необхідну інформацію, довідки, консультації та подати звітність до податкових органів без особистих візитів до служби. 

Фахівець зауважила, що зараз електронні сервіси працюють з певними обмеженнями. Це обумовлено необхідністю захисту прав платників. Та, незважаючи на цей факт, весь корисний функціонал електронних сервісів є доступним.

«Корисним для платників є електронний сервіс InfoTAX, який надає платникам податків можливість через месенджери Telegram та Viber отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом, результати обробки документів, строки подання звітності та сплати податків тощо. Сервіс актуальний для громадян та платників незалежно від обраної системи оподаткування чи їх організаційно-правової форми»,– розказала Любов Косенко.

Найпопулярнішим все ж залишається Електронний кабінет, додає фахівець. Цей сервіс дозволяє створювати та подавати звітність до органів ДПС, пенсійного фонду та статистики, листуватися з органами ДПС, подавати заяви для зміни системи оподаткування та отримати доступ до особистих рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів.

«Фізичні особи за допомогою Електронного кабінету для громадян мають можливість: сплатити податки, отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податківза період, починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (з розбивкою поквартально). Також цей сервіс дає можливість подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків тощо», -деталізувала Любов Косенко.

Робота в Електронному кабінеті не вимагає використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення. Скористатись ним можна цілодобово як з персональних комп’ютерів, так і зі смартпристроїв. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланнямhttp://cabinet.tax.gov.uaабо через офіційний вебпортал ДПС.

Працювати ж у приватній частині Електронного кабінету можна після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн в один із наступних способів:

  • з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого надавача електронних довірчих послуг,
  • ідентифікації через id.gov.ua (MobileID та BankID),
  • за допомогою Дія Підпису, який можна отримати через мобільний застосунок «Дія»,
  • за допомогою «хмарних» КЕП: SmartID, Cloud Key, Депозит Сайн.

«Також Інформаційно-довідковим департаментом ДПС запроваджено сервіс автоматичного формування нових сертифікатів відкритих ключів користувачів за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів, терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється»,- звернула увагу Любов Косенко.

Низка сервісів податкової служби також доступна і на порталі Дія в розділі «Мої податки», де платники можуть отримати інформацію про свої податкові дані, стан розрахунків з бюджетом, дані про банківські рахунки, а також мають можливість сплати податків та подання декларацій для ФОП-спрощенців.

Крім того, державною податковою службою запущено Telegram-канал, на якому щодня розміщуються ексклюзивні матеріали. Тільки на офіційному Telegram-каналі ДПС ви отримаєте достовірну інформацію: новини, поточні дані, роз’яснення та оцінка фахівців. Податкова служба з перших днів війни максимально оперативно надає роз’яснення щодо законодавчих змін в оподаткуванні з метою якнайшвидшої адаптації платників до роботи в умовах воєнного стану.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook