Про результати моніторингу якості та безпечності питної води на території Дніпропетровської області

Сьогодні, 6 травня, у прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у режимі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Про результати моніторингу якості та безпечності питної води на території Дніпропетровської області».

У прес-конференції взяла участь:

- Лікар з комунальної гігієни ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Світлана Чубукова.

Від початку війни окрім планових досліджень якості питної води фахівці проводять й щоденні перевірки. Моніторять її мікробіологічні та фізико-хімічні показники. Так, за період дії воєнного стану в регіоні було досліджено1640 проб питної води, яка використовується населенням. За результатами щоденних перевірок, відхилень від нормативних величин не виявлено.

«За фізико-хімічними показниками якість питної води знаходиться на рівні багаторічних показників і є безпечної для населення», - зазначила Світлана Чубукова.

Натомість, додає фахівець, від початку року в рамках планових досліджень, «Дніпропетровським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України» фіксується деякі нестандартні показники.

«За період поточного року на території області проведено близько 6000 досліджень питної води на фізико-хімічні та мікробіологічні показники. З них виявлено біля 3% нестандартних за мікробіологічними показниками та 7 % за фізико-хімічними показниками. Останні відмічаються за рахунок хлороформу і перманганатній окиснюваності. Ці показники раніше не нормувались і є сталими протягом багатьох років», - розказала Світлана Чубукова.

Утворення хлороформу, пояснює лікар з комунальної гігієни, пов’язане з хлором, який використовується для знезараження води в ході водопідготовки.

«Ця проблема стосується багатьох регіонів як України, так і інших країн світу, де вода з поверхневих водойм для питного водопостачання знезаражується хлором. Наразі у багатьох країнах світу проводяться роботи щодо розробки сучасних технологій знезараження води», - резюмувала лікар з комунальної гігієни ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в поточному році на фізико-хімічні показники досліджено і 139 проб води з громадських та індивідуальних колодязів. З них не відповідали нормативам за вмістом нітратів 15 проб, що становить 11 %. Перевищення були зареєстровані у м. Жовті води, Кам’янське та Криворізькому районі області.

В останні роки, звернула увагу фахівець, фіксується зростання нітратного забруднення води підземних джерел. Це пов’язано з господарською діяльністю, використанням добрив, пестицидів та отруто-хімікатів. Споживання такої води є небезпечним, а особливо для дітей до трьох років та деяких людей похилого віку.

«У немовлят та дітей до 3х років може виникнути гостре отруєння, що приводить до захворювання водно-нітратної метгемоглобінемії з тяжкими наслідками, в тому числі смертельними. Чутливі до нітратів також особи похилого віку з хронічними захворюваннями», - каже Світлана Чубукова.

Клінічні ознаки гострого отруєння нітратами можуть проявляться вже через 1-1,5 години після вживання забрудненої води.

«У дітей раннього віку розвивається млявість, прискорене серцебиття, синюшність шкіри і слизових оболонок, найбільше виражені у ділянці губ, носа, порожнини рота, мочок вух, нігтьових ложа. Потім можуть приєднуватися диспептичні симптоми (блювання, пронос), симптоми ураження центральної нервової системи та міокарда. У ранньому віці нерідкі випадки легенево-серцевої недостатності. Вираженість симптомів обумовлена кількістю метгемоглобіну в крові», - пояснює лікар з комунальної гігієни ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Тож якщо ви у побуті використовуєте воду з громадських чи індивідуальних колодязів, овочі та фрукти мийте кип’яченою водою, а для пиття використовуйте тільки кип’ячену чи бутильовану питну воду. Також фахівець розказала, що важливо утримувати колодязі та прилеглу територію в належному санітарно-технічному стані й своєчасно проводити чистку колодязів від забруднення та замулювання.

«Категорично не можна використовувати воду з підземних джерел водопостачання для питних цілей, приготування сумішей немовлятам та їжі дітям до 3-х років. Варто також проводити лабораторні дослідження води колодязів та свердловин на вміст нітратів. Наприклад, дорослим не можна вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи – не більше 50 мг/куб. дм», - резюмувала Світлана Чубукова.

Читайте новини МОСТ-Дніпро у соціальній мережі Facebook